Alapvető információs forradalom - studopediya

SZEREPE INFORMÁCIÓK a társadalmi fejlődés

Számos modern hazai kutatók civilizáció az emberi társadalom ma, a folyamat közös szempontból, aminek köszönhetően az emberiség történetében lehet tekinteni, mint a logikai sorrendet technológiai forradalom. Ebben az esetben a technológiai forradalom jelentett radikális változást technológiai szerkezet a domináns társadalom. ami viszont határozza meg azokat az eszközöket és megszervezésének társadalmi termelés és a társadalom életében.Így nem az a fajta kormány a fő jellemzője a civilizált fejlődési szakaszban a társadalom, azaz a technológiai szerkezet, amely meghatározza az egész életmód és az emberi tevékenység.

professzor AI Rakitov az egyik első magyar kutatók felhívták a figyelmet a szoros kapcsolat a technológia és az információs forradalom a civilizáció történetében. ő egyértelműen igazolták munkáját, hogy az alapját az egyes technológiai forradalom és az információs forradalom. amely megteremti a szükséges feltételeket az átmenetet a társadalom egy új szintre a technológiai fejlődés.

Szerint Ai Rakitova, a lény az információs forradalom az, hogy „változtatni a műszeres keret továbbítására vonatkozó eljárás egy és tárolására, valamint a rendelkezésre álló információk mennyiségét, hogy az aktív része a lakosság.” Más szóval, az információs forradalom jelenti az átmenetet a társadalom az innovatív információs technológiák és a minőségileg új szintet információcsere fejlesztése folyamatokat.

Alapvető információs forradalom

Most elfogadott kiosztani hat alapvető információkat forradalmak a történelem az emberi társadalom fejlődésének.

Az első információs forradalom a nyelv megjelenése és artikulált emberi beszédet. Végtére is, a nyelv kialakulása volt óriási hatással fejlődését az emberek tudata, és annak használata a gyakorlatban volt az alapja létrehozása az első információs technológia. t. e. a tudás és készségek a racionális szervezés ezekben a tevékenységekben.

Nyelv tette lehetővé a fejlesztés elméleti gondolkodási folyamatok, azaz a. E. A születés az emberi szellemi tevékenység, valamint a felhalmozási és a tudás terjesztése, hogy már öröklődött nemzedékről nemzedékre formájában legendák, mítoszok és legendák. Ez nem ajándék mindenkor mesemondók használt társadalom általánosan tisztelt gondnokok és forgalmazók az ősi tudás.

A primitív társadalom használható és terjeszthető egyetlen „igazi tudás”, amely hordozza élő emberek - a vének, papok, sámánok. Ilyen körülmények között, a folyamatok a tudás létrehozására és terjesztésére a társadalomban végzett nagyon lassan, és megőrzi a már felhalmozott tudás nem volt elég megbízható. A halálát hordozók, sok tudást elvesztek, és kellett létrehozni újra. Több száz éve.

A helyzet drámaian megváltozott, amikor az emberek megtanulták, hogy dobja a tudás, és rögzíti, hogy a fizikai adathordozók formájában rajzok, ábrák, szimbólumok, melyek közül sok maradt a mai napig. Ezért a második információs forradalom, a legtöbb modern kutatók kapcsolódó írás feltalálása.A találmány nem csak biztonsága érdekében a már felhalmozott tudás az emberi társadalom, hanem növeli a megbízhatóságát ezt a tudást, a feltételek megteremtése a sokkal szélesebb, mint a terjesztés előtt. Ez egy jelentős lépés a civilizáció fejlődését, amelynek következményeit úgy érezzük, hogy ez a nap. Végtére is, a találmány az írás tette lehetővé a tudomány fejlődése és a kultúra a modern értelemben ezeket a fogalmakat.

Jelentősen megváltozott információs környezet és a társadalom számára. tette lehetővé az új típusú információs és kommunikációs emberek közötti cseréje révén írt üzeneteket. Voltak történelmi feljegyzések, a költészet és az irodalom, szül elemei az új és egyedülálló jelenség, amely most hívja az információs kultúra. Ez szerzett új értelmet a „nevelés”. Most művelt akkor jön szóba, mint az a személy, aki jól elsajátította az olvasás és írás készség, nem csak a saját anyanyelvén, hanem más nyelveken is.

A viszonylag egyszerű folyamat a nyomtatás, nagy formátumú nyomtatás könyvek és limitált azok lényegesen alacsonyabb költséggel, mint a kézzel írott könyvek - mindez vezetett az a tény, hogy egy olyan társadalomban jelentősen bővítette a tanulási lehetőségek, az oktatás és önképzés. Anélkül, hogy a nyomtatás feltalálása, Columbus nem tudta megszerezni a szükséges tudást ahhoz, hogy híres útja partjaihoz Amerikában. Végtére is, a fia egy szegény takács volt elérhető költséges kéziratok Plinius, és a Marco Polo. Csak a megjelenését a kiadványok megengedte neki, hogy megszerezzék a szükséges ismereteket a kialakulását ötletek a világ körüli turné.

Hatása alatt a gyorsan növekvő kereslet a nyomatok megjelent, és akkor kezdett gyorsan technológiák kifejlesztésének előkészítése és közzététele, különböző nyomtatványok. Nyomtatás vált az egyik leggyakoribb típusú ipari vállalkozások.

Ez az, amit most már lehetővé teszi sok ember úgy érzi, hogy a tulajdonosi szemlélet, hogy a világnak, hogy mi történik, hogy tisztában legyenek a politikai, gazdasági és kulturális élet a bolygón. Nem tudjuk elképzelni a létezését, amelyek függetlenek a globális információs térben. És ez egy nagyon fontos szempont a formáció az emberi tudat, amely most úgy érzi, nem csak a polgár saját hazájában, hanem, hogy egy bizonyos mértékig, a világpolgár.

Új tulajdonságok, amelyek nyomán az információs társadalom területén harmadik információs forradalom nem csak az a tény, hogy az új kommunikációs hálózatok váltak továbbított soha nem látott mennyiségű információt, de azt is, hogy az információs és kommunikációs váltak végzett nagyobb hatékonyságot.

Mindenesetre, ami történik ma a bolygónkon néhány órára is ismert, hogy a legtöbb lakója, bárhol is vannak. Ezért egyre inkább kezdik érezni lakosok egyetlen univerzális „otthon” - a Földön. Így az információs forradalom megváltoztatja a társadalmi tudat az egész emberiség. Ez így több globális.

Különösen a gyors fejlődés ez a folyamat már az elmúlt húsz évben, amikor az volt a célja, és széles körben termelt ipari személyi számítógépek. Kialakulásukat tette igazi forradalom az információs társadalom terén, sok szempontból megváltoztatta a pszichológia és a gyakorlat a tudományos, oktatási és termelő tevékenység az emberek.

A számítógépek megjelenésével hozott gyors növekedés az új információs technológiák alkalmazásával. kifejezetten összpontosított a használata a képességeit a modern számítástechnika és mindenek felett - személyi számítógépek képességeit. Ezeket a képességeket ma messze nem merült ki, és valószínű, hogy az elején a következő a XXI században tanúi leszünk az új, nagy teljesítményű számítógépes rendszereket, amely jelentősen javítja a lehetőségét, hogy egy személy tárolására, visszakeresésére, feldolgozására és továbbítására.

Például a japán cég TOSHIBA bejelentette új program javítása NOTEBOOK mint a személyi számítógépek. Ennek eredményeként a program, a vállalat azt tervezi, hogy hozzon létre egy család hordozható személyi számítógépek rendkívül nagy teljesítményű. Várható, hogy a kötet az új számítógépes felejtő memória 10 optikai lemez 17 mm átmérőjű lesz, mintegy 20 GB, ami egyenértékű az információk mennyisége, amely tartalmazza a 40-50 ezer könyv 300 oldalas. Ebben az esetben a méret a számítógép nem haladja meg akkora, mint egy közönséges cigaretta esetében, és ez kerül körülbelül kétezer dollárt.

Azonban a legfontosabb és alapvetően új minőségét, ami az emberiséget ötödik információs forradalom abban a tényben rejlik, hogy először a civilizáció történetében, az ember kapott egy nagyon hatékony eszköz, hogy erősítse a szellemi tulajdon. Ez a történelem soha nem volt, és hogy meg kell emelni, hogy a civilizáció egy minőségileg új fejlettségi szint.