Törvények oktatás - studopediya

A teljes pedagógiai folyamat

1. téma Oktatási és helye

1. A nevelési koncepciója, ennek lényegét és jellegét.

2. Célkitűzések és hajtóereje az oktatás folyamatában.3. A törvények és elvek az oktatási folyamat.

4. A logika az oktatás folyamatában.

5. Az oktatás, mint egy folyamat, rendszer, az aktivitás és a kommunikáció.

1. Pedagógia: tankönyv. Felfogó. / Babanskii JK stb -. M. Oktatási, 1988.- s.91-102.

2. TA Ilyina Pedagógia s.369-388

7. gyurgyalag NE Mi a hallgatók oktatásához // oktatás, 1989. №6

A koncepció az oktatás az egyik központi problémája a pedagógiában. Értelmezése is megváltozott idővel, és van néhány meghatározást a mai napig. Egyesek szerint a tanárok, a T. Ch. Polyakova SD van legalább három jelentése oktatás: széles, közepes és keskeny (szakmai).

Az átlagos érték akkor tekinthető képzési céltudatos feltételeinek megteremtése az emberi fejlődés (Mudrik AV). E definíció illik minden pedagógiai hatása.

Egy szűk értelmezése képzés középpontjában a hatása a gyermek személyiségének fejlődését.

További részletekért lásd. Ped. szótárak, könyv SD Polyakov "Psycho oktatás" s.8-13. Ahhoz, hogy megértsük a fogalmak és írja le a definíciója: az oktatás, a képzés, az oktatás, a szocializáció, fejlesztés, képződés, személy, személy.

A szakmai értéke a legtöbb oktatási meghatározása a tervszerű, speciálisan szervezett folyamat közötti kölcsönhatás a tanárok és educability a feltételek megteremtése érdekében a fejlesztés egyes educability.

Oktatás - egy sokoldalú folyamat, amely magában foglalja a különböző tevékenységek. Annak ellenére, hogy a sokszínűség értelmezik a kifejezést, és az eredetiség oktatásszervezési kölcsönhatások változatlan marad az oktatás lényegét. Az oktatás lényege abban rejlik, hogy minden külső (objektív) tulajdonává válik a belső (szubjektív), egy régiót az emberi tudat, hogy megtalálja a megfelelő kifejezést a jövőbeni magatartás és tevékenység (Babanskii., 94. o).

Hogy jobban megértsük az oktatás lényegét, meg kell említeni sajátosságait.

1. Célkitűzések. A tanár világosan kell látni azt a célt, pedagógiai munka egy adott osztály, egy adott személy. Anélkül érdekében az oktatási lehetetlen, de ugyanakkor oktatási célokra rejtve maradnak a gyermek, léteznek az elme a tanár.

2. kétoldalú. Egyrészt részt vesz a pedagógus, a többi diák és maguk tudatosan részt vesz a kölcsönhatás a tanár, így oktatási kapcsolatok tárgyát szubjektív jellegű, azaz a a gyermek nem csupán a tárgy, amely arra irányul, oktatási befolyása a tanár, hanem a téma, aktívan részt vesz az oktatási folyamatban.

3. multifaktoriális. Természetéből adódóan az oktatási folyamat multifaktoriális. Ez azt jelenti, hogy a kialakulását a személyiség befolyásolja iskola, a család, a közösség, nem iskola, egy baráti társaság, stb Szerint Makarenko, mindenre: az emberek, a dolgok, események, és mindenekelőtt - a szülők és a tanárok.

4. Időtartam. Oktatás - ez egy hosszú, hosszú távú, folyamatos és diszkrét folyamat. Oktatási születéssel kezdődik és folytatódik az egész élet. Összehasonlítva az oktatás, a képzés, például világosan meghatározott határidők (órai téma, negyedév, év) kívánt tanulás tanár gyorsan megszünteti egy rés a diákok ismereteire. Oktatás is megköveteli a hosszú távú és tartós munkahelyeket. Lehetnek eltérő hosszúságúak jár oktatási hatása - a tartós és az azonnali (Makarenko - robbanás módszer). A képzés során a személy dönt az elutasítás bármilyen adottságok vagy alkot egy új minőség, ami időt és erőfeszítést igényel.

5. Törekvés for the Future. Az oktatási folyamat arra törekszik, hogy a jövőben, azaz a jellemző a hosszú távú eredmények: felnevelni őt, és az eredmény jelenik meg hosszú idő után.6. A komplexitás. Oktatás - egy összetett folyamat. Lehetetlen, hogy gyermeket neveljenek részein kell végezni az egész ember, hogy törekedjen a sokoldalú oktatás.

7. A lépcsős jellegű oktatási folyamatot. Az összes állandósága az oktatási folyamat kell figyelni, hogy a kor és a személyiség megváltozása a diákok, hogy vegyék figyelembe a fejlődés és változás.

8. A változatos gyermek oktatása, amelynek oka az egyéniség, az eredetiség személyiségek.

Így az oktatás saját sajátosságait és a par képzési része a holisztikus pedagógiai folyamat.

Mi a célja az oktatás a mai társadalomban. mint hogy vegyenek részt az oktatási munka. mit kell törekednünk? Az oktatás célja - a célzott hatással fejlődését az igények és képességek az egyén önálló fejlesztési (SD Polyakov p.99). Az oktatás célja - az emberek. Hogyan magyarázza ezt:

- elismerése a gyermek személyiségének, fejlődő ember, a legfőbb érték, tiszteletben identitás és az egyediség minden gyermek;

- a fejlesztés a gyermek természetes hajlamait, az egyéni képességek, a legnagyobb javulást az alapvető hatáskörét ember;

- kedvező feltételek megteremtése a fejlesztés a gyermek,

- összpontosít ez a társadalom.

Az ideális cél által meghatározott más, intimebb célokat, ezért van a célkitűzések hierarchiája. A célok lehetnek:

- nagyobb vagy stratégiai, amelyek jelentős változást személyiségjegyek educability;

- operatív taktikai bevonásával bizonyos problémák az oktatás az egyik vagy másik szakaszában az identitás kialakulásának;

- azonnali vagy operatív, után azonnal megtörténik, az előfordulás, és közvetlen változást a teendők.

Így az általános cél az oktatás - a személyes fejlődés. Emlékezzünk arra, hogy a fejlesztés a szükséges és nélkülözhetetlen a mozgás, a változás a felszálló, az alacsonyabb a magasabb, az egyszerűtől az összetett.

A gyermek fejlődését a számos tényező. Külső - a környezetvédelem és az oktatás és a hazai - az öröklődés és a tevékenység a gyermek személyiségét. Melyik a legfontosabb? - Szülői. Megpróbáljuk bizonyítani, hogy ez egy céltudatos folyamat által végzett szakmai tanárok vagy a szülők érdekelt az oktatás a gyermek, az oktatás lehet állítani a hatása a környezetre, a feltételek megteremtése expressziót elősegítő egyéni hajlamok és képességek.

A hajtóerő az oktatás szempontjából módszertan ellentmondások. Ezek lehetnek külső vagy belső.

2. a külső követelményeknek a gyermek és a belső indítékok, motívumok, törekvések (meg kell, és szeretnék).

3. szint közötti követelések és a baba a lehető (akar és tud).

4. Két motívumok - motívumok küzdelem (akarok, és szeretnék).

Külső (gyakran negatív hatással oktatás):

1. következetlensége nevelő hatások és az iskolai környezetben;

2. következetlensége oktatási hatása alá az oktatás.

Ennek eredményeként, a felbontás ellentmondások személy alkotta emelkedik egy új szintre.

Minta (filozófia) - ez objektíven létező, stabil, ismétlődő, szükséges és jelentős kapcsolat a jelenségek és folyamatok jellemzik fejlődésüket.

Tanítási minta - objektíven létező, stabil, visszatérő, szükséges és jelentős kapcsolat a jelenségek az oktatás, biztosítva ezek megléte és progresszív fejlődését.

Minta - a fő eleme a pedagógiai elmélet, de számos megközelítés a lefedettsége ezt a kérdést.

Egyik meghatározás szerint (Mudrik AV) képzés - szándékos létrehozása mellett emberi fejlődés. Ennek figyelembe vételével először hívja jogszabályok fejlődését.

2. Az egyenlőtlen fejlődés következtében az öröklődés és a különböző tapasztalatok részvétel a tevékenységet.

3. A személyiség fejlődése közvetlenül kapcsolódik az aktivitását.

2. Az oktatás a fejlődő személyiség történik csak bevonása az tevékenységek és a közösségben. Külső tevékenységek és kommunikációs emberek nem fejlődnek.

3. így a teljes külső átalakuláson mehet keresztül a belső teret.

4. A kölcsönös függés minden eleme a oktatási tevékenység

A tankönyvek pedagógiai más véleményét ebben a kérdésben, akkor meg kell vizsgálni, függetlenül.

Törvényszerűségek objektív és változatlan. Ennek alapján a mintákat a fejlesztés és az oktatás fejlesztése nevelési elveit.

Alapelv (filozófia) a vezető gondolat, az alapvető szabály a teljesítmény és a viselkedés eredő lefektetett törvények a tudomány.

Az elv az oktatás - a tudományos alapú követelmény tanári tevékenység, ami a tudományos alapú törvényeket. Mik a főbb elveket.

1. Kapcsolat az oktatás az élet.

2. Az oktatás, a különböző tevékenységek.

3. Az oktatás az egyén a csapat (Makarenko)

4. A tevékenység ösztönzése alakított személyiség, a gyermekek kezdeményezésére (önfoglalkoztatás) összefüggésben a pedagógiai vezetés.

5. elszámolása kortól és egyéni jellemzőit gyerek (Vigotszkij).

6. Kíméletes hozzáállása a gyermeket.

7. Tisztelet a gyermek személyiségének, együtt ésszerű ragaszkodás hozzá.

8. támaszkodva a „pozitív” a gyermek.

9. Az elv a rendszer, az optimális kiválasztását a tartalmát, módszereit, formák, módszerek oktatás alárendelt oktatási célokat.

Principles időbeli változás, és ez az egyik oka annak, hogy a különböző tankönyvek kínálnak különböző véleményét ebben a kérdésben, és találkozzon velük a saját.