Szigetelés - studopediya

Szigetelés - a korlátozás vagy megszüntetése szabad átkelés (panmixia) egyedei között vida.Izolyatsiya vezet arányának növekedése a beltenyésztés és megerősítése homozygotization megváltoztatja a genetikai szerkezetét lakosság hatása alatt a kombinatív változékonyság és a népesség hullámok. Megkülönböztetése földrajzi és reprodukciós (biológiai) szigetelés.Földrajzi elkülönítés izolálására bizonyos populációk más populációk bármely leküzdhetetlen vagy leküzdhetetlen földrajzi akadályt. Ilyen izolálási (szétválasztás populációk térbeli) előfordulhatnak változások miatt a fizikai és földrajzi viszonyok tartományon belül a fajok vagy ülepítéssel egyének csoportja a volt határok közötti tartományban, ahol lehet rögzíteni, mint „alapító csoportok” (az alapító populáció), mert a különösen kedvező ennek a csoportnak a környezeti feltételek. A földrajzi elszigeteltség hozzájárul a fix vagy a mozgásszegény életmód.

Ennek eredményeként a földrajzi elszigeteltség kialakított új faj a tavak (endemikus faj csillós férgek, Amphipoda és hal Bajkál-tó). Egy speciális eset van jelölve földrajzi elszigeteltség, a sziget Oahu (Hawaii): 25 völgyek által lakott 25 faj puhatestűek fajta Achatinella; völgy izolált mentes növényzet és kőzetek fűtött a nap, amelyek, sőt, leküzdhetetlen akadályt a földre, lassan mozgó növényevő puhatestű.

Biológiai (reproduktív) izolálása jellemezve neskreschivaemostyu élő szervezetek együtt egyike vida.Vydelyayut számos formájának biológiai izolálás:

a) etológiai szigetelés, amelynek alapja a különbségek viselkedés, mint a tisztálkodás árnyalatot különbségek férfiak és nők, ének (szürke varjak és észak Krími-ukrán lakosság különböznek esküvői dal);

b) a környezetvédelmi szigetelés kerül sor, amikor az egyének egy faj inkább a különböző élőhelyeket a terület miatt, például különbségek az élelmiszer összetételében. Például, Moldovában élő két nem elegyedő egerek populáció - sárga-fa egér és a güzüegér. Az elválasztási tényező a az élelmiszer összetételében. Güzüegér szerzett elválasztás után, ahol a lakosság sárga-fa egerek számos jellemzői a fenotípus: ezek kisebbek, és, összehasonlítva a vad egerek, más alakú a koponya. Hosszan tartó környezetvédelmi szigetelés hozzájárul divergencia populációk akár az újabb fajok

c) szezonális (idő) úgy határozzuk meg, szigetelés, például különböző időszakokban reprodukciós (szezonális fajok eltérő időzítése ívási leírt lazac, kecsege és ponty hal);g) morfológiai (vagy morphophysiological) izolálása alapul méretbeli különbségek, arányok és szerkezete egyedi szervek és szervezetek. Így, goldfinches altípusok (és fekete-szürke-fejű) világosan jelezte jelölések megfelelő szín a tollazat a fej;

d) a genetikai elszigeteltség alapján inkompatibilitás eshet csírasejtek (különbségek miatt a genetikai információ), a halál zigóták sterilitást vagy kis életképességét hibridek. Az eredmény a genetikai elszigeteltség poliploidia vagy kromoszóma mutációk ivarsejtek mutánsok. A muslicák betartását, például a kromoszóma átrendeződések, amelyek hozzájárulnak a genetikai elszigeteltség. Átlépésekor szürke és fekete varjak hibridek jellemzi csökkent életképesség, úgy, hogy a szürke és fekete varjak az Európában izolált (ábra. 147). Genetikai izolálás kezdődik a folyamat a divergencia populációk vagy, alternatív módon, megszüntetheti speciációs.

Biológiai (reproduktív) szigetelés gyakran előzi földrajzi izolálása.

Szigetelés - studopediya

Ábra. 147. példa izolálás hibridizáció: érintkezésbe kén (1, Corvus Corax) és a fekete (2, C. corone) Raven A - teljes terület; B - egy töredéke a terület a kép a hibridizációs zóna. A hibridek kevésbé életképesek, mint a szülői formák. Szerint a hibrid zóna azonos szélességű és némi tétovázás, a sávszélessége a különböző években, a relatív életképességét hibridek különböző generációk és a különböző részein a területen

11.2.4. Adaptív jellege és formája
természetes szelekció

A természetes szelekció úgy, mint a fő tényező alakulását. A természetes szelekció - kedvezményes túlélés és részt vesznek reprodukció a legalkalmasabb személyek az egyes fajok. A genetikai jellege természetes szelekció eltérés (szelektív, nem-random) fenntartásában a lakosság bizonyos genotípusok és azok részvételét a gének átvitele a következő generációnak. A természetes szelekció egy véletlenszerű folyamat. Bár nem közvetlen oka variációs organizmusok, az hatással lehet a gyakorisága allél. A természetes szelekció működik, nem különálló fenotípusos jellemző (és nem egy egyetlen gén) egy bizonyos fenotípust (élő szervezet az összességét annak jellemzői), kölcsönhatásából képződik a genotípust a környezeti tényezők.

Az akció a természetes szelekció egyértelműen kimutatható csak kellően nagy populációk (száz vagy több személy), mint mértékéig a csökkenés, a szerepe a véletlen tényező, amely csökkenti a hatékonyságot a kiválasztás. A természetes szelekció, hogy ne csak az egyes szervezetek (egyéni választás), hanem az egész csoport (az úgynevezett csoport kiválasztása). Az utóbbi kedvez a megőrzése az ilyen jeleket az egyének, amelyek hasznosak nem közvetlen tulajdonosok, és a csoport egészére. A magasabb rendű állatok az így kialakult altruista jelek, például riasztás sír a madarak. Bird-őr, adjon figyelmeztetést sírni, találja magát, amivel a saját életét veszélyben. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy milyen veszélyekkel jár minden egyéb speciális csoportok, ami hozzájárul a sikeres menekülés a ragadozók, és így a túlélés, a reproduktív és az evolúciós siker.

A természetes szelekció hajtjuk természetesen különböző Niyah irányba, és ennek megfelelően eltérő eredményekre vezet. Ezért megkülönböztetni számos formája a természetes szelekció.