Növénytársulások - studopediya

Növények dolgozzon szoros összhangban környe-Doi, alkalmazkodva a különböző feltételeket alkotnak elkülönülő csoportokat.

Plant közösségek egy természetes, whisker-stabilitást, egy sor különböző növény egy homogén területen, igazítani sajátos életfeltételek, kölcsönösen befolyásolják egymást, és a környezetre. Ahhoz, hogy egy nagy, természetes növényi közösségek otne-sti erdők, rétek, mocsarak.Minden közösség van egy bizonyos növényi kerek szerkezete: konkrét fajok (például, lucfenyő erdők számíthat több mint 30 növényfaj árterületein - 70 faj); Minden faj rendelkezik egy adott helyen (emeletes).

Formation növény közösség nagymértékben függ a környezeti feltételek (talaj, világítás, páratartalom, stb.) Ezek a feltételek nem azonos az élet növények különböző vegetáció kormányzati közösségek. Így tölgyes növekvő talaj ásványi anyagokban gazdag; így tölgy sok különböző faj fák, bokrok, füvek. Különösen fontos a formáció-Vania közösség közötti verseny faj. A harc, a versengés természetes szelekció alkalmazkodni felülreprezentáltak növények. Például egy nyírfa erdő alatt fény-szerető nyír nőhet csak azok a növények, melyek magukban hordozzák árnyékolás - luc, cserjék, néhány gyógynövény.

A növény közösség minden fajta növény saját létfeltételeit, az igények, különösen annak fényében. Ezen múlik a helyét a növények különböző magasságban, így. E. layerezéssel felszíni közösség. Például az erdőben képviselet HN ilyen szintek: fák, bokrok, füvek, mohák. A tűlevelű (luc) az erdők, ahol kevés a fény, jól fejlett moha fedél; A világos tölgy sokféle virágzó gyógynövények. Tier-ség egyik lehetővé teszi a növények kell helyezni a másik felett, úgy, hogy egy kis területen, hogy illeszkedjen a nagy lichestvo növények és azok nem zavarják egymást.

A növény közösség, van is egy földalatti réteg: a gyökérzet a növények találhatók egyenlőtlen mélységben. Ez lehetővé teszi a növények használni ásványok különböző rétegekben.

Plant közösség dinamikus. Megjelenése is mérhető nyaetsya-függő növények növekedését és fejlődését fázisban. Például méri néhány növény virágzik tavasszal, mások - a nyár, és mások - a teljes időszakra; így azok nem zavarják egymást magas.

Növények a közösség hatnak egymásra. On-például fúzió a fák gyökerei, közelsége fák különböző fajok az erdőben minden fa hasznos, mivel gyengíti a szél ereje és védi a fákat váratlan. Kölcsönösen előnyös az erdőben, és a szimbiózis a gombák és fák. gomba micélium együtt nő a fák gyökerei és fogadja őket a pit-Tel'nykh szerves anyagok, és ő látja el a gyökereket vízzel és ásványi sókat, elnyeli őket a talajból.

Változó közösség függ változások a külső állapot-Vii (klíma, talaj, emberi tevékenység). Ez vezet egy változás egy közösség egy másik (pl mocsári erdők jelenhetnek meg az oldalon).

Hogy milyen sokat jelent az élet természet és az ember az erdőben - a legfontosabb közösség! Forest megőrzi a vízkészletek és a talaj. Fa védelem terén forró szelek, megkönnyíti a felhalmozási nedvességet a talajban, megtartja a termékenységet, védi az eróziótól és a szórást, lágyítja a hatását a hideg szél, javítja Kli-mat. Fa - hatalmas gyár oxigén, levegő tisztítása káros szennyeződések. Kiugróan magas érték az erdő a nemzetgazdaságban. Az erdő nem csak egy hely a pihenésre - itt nick forrás fizikai és erkölcsi egészségét.

Erdőterület - a legnagyobb hazánkban (34,4%). A középső öv európai része az ország jól képviseli tűlevelű és vegyes erdők. Forest típus határozza meg az uralkodó fafaj. Megkülönböztetni lucfenyő és fenyő tűlevelű erdők.Fenyőerdő - egy teljesen más erdőben. Áttört korona fenyők - hogy hiányzik a sok fényt, így nincs erős árnyékolás, az alsó szintek a növények jól fedett. A fenyőerdőben nem csak sokkal könnyebb, mint a fenyvesek, hanem a föld. Pine - igénytelen növény: növekszik a homok, mocsarakban; fényt igénylő faj. A fenyőerdőben vannak különböző Raste-CIÓ (zuzmók, páfrányok, mohák, áfonya, vörös áfonya, hanga, macska mancsa, stonecrop).

Oakwood - lombhullató erdők túlnyomórészt do-CWA. Jellemzőjük a helyét a fafajok a nem-hány szintek: a felső szint - tölgy, a második - Norvégia juhar a harmadik - a vad alma igrush a négykötetes - cserjék (mogyoró, Euonymus, lonc). Egy szép tölgyfa erdő talaját. A legtöbb növény - több egynyári amelyek között különösen érdekes rannetsve-tuschie növények (Corydalis, Gagea, fa kökörcsin, kökörcsin boglárka, Chistyakov). Virágok a világos szín, forma tarka színű szőnyeg.

Oak uralja a tölgy. Ez egy csodálatos koronát göndör, kanyargós ágak, sötét szürke törzse. Oak Dost Gaeta magassága 50 m, él a 500-1000 év. Ez egy értékes fafajok

Birch - amennyiben csak a nem felelt meg neki a nyitott terek hazánk! Birch szép, de az is megadóztatása otno-sheniyu az éghajlat és a talaj. Birch nagyon könnyű és Sauveur-Chennault nem tűri az árnyékolást. Fehér, fekete csíkokkal törzs, bolyhos korona különleges fellebbezést. A nyírfa növekvő hegyi kőris, vad rózsa, málna, sok gyógynövény (globe virág, vad muskátli, csengő, aranyvessző).

A gyepek gyakori az erdő övezetben. A változatos növényzet évelő növények képez rét. Növények rétek Moody nem szenvednek az erős kiszárítja a talajt, és a hosszú távú pangó vizet.

Mező, ebben a gazdag növény közösség van, ugyanaz a függőség a növények egymástól és a környezettől, mint az erdőben. Számos növényfaj képeznek több szinten. Szintek és a gyökerek találhatók. Mindez lehetővé teszi, hogy használja a természeti környezet jobb. Tehát, a második szint több árnyék-toleráns növények nőnek - ők lehetnek a fény alatt kedvelő növényeket.

Uralja a réten fű növények, amelyek teljesen-nek laza gyep. Elterjedt és hüvelyesek Ras Taenia rendelkező egyéb jellemzőit. Mező hüvelyesek összenő, hatással egymásra. Hüvelyes füvek keresztül Taproot emelte a felső talajrétegben a ásványok, ezáltal javítja az élelmiszer gabona MON-kovat sekély gyökérzet.

Megkülönböztetni ártéri rétek vagy árvíz kialakított árterek és hegyvidéki rétek, kívül képződött ártér. A hullámterek a növények vannak minden körülmények között: nedvesség elég könnyű, termékeny talaj. Itt vannak a fejlődő értékes takarmány füvek - fűfélék (rét bluegrass, rozsnok, komócsinfűből, muhar), hüvelyesek (lóhere, lyad- szarvas korona, bükköny, rang). Ezek a gyógynövények így bo-gatye kaszálók. Közül rét füvek nőnek muskátli, CO-lokolchik szerelvény, búzavirág, százszorszép és t. D.

Meadows igényel kapcsolat ápolását - vetés Takarmány füvek, széna szabályozás.

Mocsarak - egy terület túlzottan nedves talajt, anélkül azonban, hogy a folyamatos talajvízszint a felületen. A különböző típusú lápok a legszélesebb körben tőzegmoha vagy ló, mocsarak. A növényzet a mocsarak túlsúlyban Sphagnum moha, amely egy folyamatos szőnyeg egy mocsárban. Ezek határozzák meg a feltételeket a létezés minden más növények. Életkörülményeit a növények itt elég durva. Tőzeg mindig erősen telített vízzel, és tartalmaz szinte semmilyen édes és kedves szükséges gyökérlégzés. Nagyon gyenge tőzeg és ásványi tápanyagok a növények számára.

Az érték a növények a természetben és az emberi élet. Világ-teny versenyek - az élet forrása a Földön. Zöld növények nakapli vayut kapcsolódó állományok a bolygón az energia és a szerves anyagok, amelyek biztosítják, hogy léteznek más élőlények-mov. A folyamat a fotoszintézis, a növények is szekretálnak szabadságok-ny szükséges oxigént a légzés állatok és növények magukat. A növénytakaró kiemelkedően Továbbá, a szabályozás-al szerepet a teljes gázcsere és a víz egyensúlyát a Föld, védi a sérülésektől talaj, gazdagítva azt tápanyagokat.

Növények telített levegő fitontsidami illékony vesche stvami, hogy elpusztítják a baktériumokat. Növények Horo-sho tokos különféle zajok sluzhatnadezhnym szűrőt a portól. Ezek mikroklíma.

Lehetetlen elképzelni az életet anélkül, hogy a használata az emberi-teny versenyeken. Az erdők faanyag, gombák, bogyók, gyógyászati ​​alapanyag. Meadows, gyepek, hegyi legelők, tundra, félsivatagok nyújtanak takarmány az állatállomány. A növény világ szoros kapcsolatban van sok szempontból a gyakorlatban chelovekameditsinoy, a mezőgazdaság és a különböző iparágak.

Kérdések és feladatok. 1. Mi az a növény közösség, és hogyan jellemezhető? 2. Írja le, hogy az erdei növénytársulások. Melyek a tipikus erdők a szélén? 3. Mi jellemzi a réti növényzet-ség? 4. Mi a jelentősége az élet a növények születés és az a személy? 5. Melyek a tipikus növény a terület. Adj nekik egy leírást.