Kérdés №11 «orosz igazság” - egy sor törvények ősi Rus - studopediya

1. A meglévő szerkezet drevnevengerskogo társadalom tükröződik a legrégebbi törvénycsomag - „orosz igazság”. Ez a dokumentum jött létre során a XI-XII században. és kapta nevét 1072 kezdődő terjesztett Yaroslav Mudry, aki 1016-teremtett egy sor törvények a megrendeléseket Novgorod ( „Az igazság Yaroslav”). 1072 A három testvér Yaroslavichy (Izyaslav, Szvatoszláv és Vszevolod) befejezte a sor új törvényeket. Nevezte magát „Igazság Jaroszláv”, és a második része az „orosz igazság”. A jövőben, a kód többször feltöltik fejedelmi oklevelek és egyházi előírásoknak.4. „az orosz igazság”, hogy szabályozza az emberek közötti kapcsolatokat a társadalom el törvényi, ami a sorrendben az állam és a közélet.

Eltartottak úgynevezett ember foglalkozik a mezőgazdasági munkaerő. Ezek nagy részét az a népesség, és osztották szabadok, akik önellátó gazdálkodók és méltatja a herceg, és a függő emberek. Eltartott népesség állt:ü zakups - elszegényedett közösség tagjai, akik függővé válnak a herceg fogta „Coop” (adósság) pénz, szarvasmarha, magvak és eszközök;

ü ryadovichey - függő emberek, akik aláírták a szerződést a herceg ( „sorban”);

ü gazember - elszegényedett ember a közösségben;

ü rabszolgák - függő emberek, akik abban a helyzetben, a rabszolgák és munkát végezzenek a mester örökségét;

ü a teljes népesség, és dolgozott fiefdom függő patrimonialis, vagy a szolgák.

Rendi volt a herceg katonai know - képviselői fejedelmi otthon a nagyherceg az élen, az a törzsek fejedelmei, vagy föld, nemesek, vezető rögzítőket.

6. elején a IX. összefüggés van a csoportok vostochnosla-vyanskih törzsek. Ennek alapja a következő okok miatt:

ü gazdasági fejlődés;

ü kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését;

ü közös pogány hiedelmek;

ü hogy meg kell védeni a külső támadásokkal szemben;

ü végrehajtásának agresszív politikát.

Központok Szövetsége lett a város Kijev és Novgorod. Kényelmesen „a vikingek a görögök” található, a kereskedelmi útvonal, ezek együttes a két csoport keleti szláv törzsek - az északi és déli. Az első csoportban a szlávok, és néhány hajtjuk krivichi-vyanskih törzsek. A második - egy tisztás, északiak Vyatichiban.