IRR beruházási projekt (IRR belső megtérülési ráta)

A jövedelmezőség a beruházás elengedhetetlen a folyamat a befektetés. Ez határozza meg a statikus és a dinamikus teljesítmény, abszolút és relatív.IRR beruházási projekt (IRR belső megtérülési ráta)
Abszolút számokat jelentett a beruházó, ahogy lehet keresni pénzt fektet a projekt, és a relatív mutatók tájékoztatja őt arról szól, hogy minden egyes rubel a befektetéseknek.

Között a relatív teljesítmény nagyon informatív mutató belső megtérülési rátája a beruházás, ami azt mutatja, az átlagos hozam a befektetések az egész életciklusuk során. Ugyanakkor azt mondja a beruházó mintegy átnyúló befektetési hozam, amely alatt nem tanácsos befektetni. Ezen felül, akkor lehet használni, hogy válassza ki a legjobb beruházási projekt között egyenlő projektek más mutatók.

Kiszámítása a belső megtérülési ráta a beruházás

Matematikailag, IRR A beruházás az, hogy a hozam a projekt, amelyben az NPV = 0, azaz a költségek egyenlő az eredményeket. Ebben az esetben a befektető elveszti semmi, de semmi, és nem részesül a beruházásokat. A kamatláb, amelyen ez bekövetkezik, akkor megengedhető lehet aránya diszkontált cash flow mutatók kiszámítását gazdasági hatékonyságának beruházások. Ebben az ütemben megfigyelt egyenlet:

IRR - belső megtérülési ráta a beruházási projekt.

Befektetési választás a befektetési lehetőségek saját variánst egy nagyobb belső megtérülési ráta. De felmérésében, hogy tanácsos a befektetés egy-egy projekt belső megtérülési ráta kell haladnia a súlyozott átlagos költsége beruházási források. Vagyis bármely befektetési megoldások ütemben alatti hozam IRR kell utasítani a befektető.

Ez a mutató alakja van egy nemlineáris függvény és kiszámítása két módja van: a grafikai és ismétléseket. Az iteratív módszer kiválasztását változatai a megtérülési ráta, ahol a befektetett tőke egyenlő befektetési jövedelem. A matematikai algoritmus index számításakor a meglehetősen egyszerű, és a számítógép könnyen kezelni ezt a feladatot. Egy grafikus módszerrel egy egyértelmű számítás a belső megtérülési ráta. Erre a grafikon NPV (R) épül.

IRR beruházási projekt (IRR belső megtérülési ráta)


A fenti ábrán, a abszcisszán értékek NPV, és a függőleges tengelyen a megtérülési ráta. A választás két pontot közel keresztezi az y tengelyen a görbe. Azt elismerte, hogy ezen az oldalon paramétermódosítások lineáris. Akkor tudjuk számítani IRR az alábbiak szerint:

Egy példa a grafikus kiszámítása IRR

Beruházások a projekt elérte a 115 millió. Rubelt.

  • 1. évben a működés hozta nettó jövedelme 32 millió rubel .;
  • 2. év - 41 millió rubel.
  • 3. év - 44 millió rubel.
  • 4. év - 38 millió rubel ..

Kiválasztása NPV funkciót metszéspontján (R) ordináta pozíciói pontok Ra és Rb. Ra = 10%, Rb = 15% NPV továbbiakban meghatározzák az egyes kijelölt pontok:

Ha a teljes tőke költsége 11% -kal, a projekt megfontolandó a befektető.

A számítás használatával egyszerűsíteni táblázatba foglalt értékek kedvezményes szorzók, az interneten közzétett, jellemzően 1% -os lépésekben. Ők is NPVai NPVb számított 1% -os lépésekben, és meghatározzuk IRR.

Ha beruházások fektetett a létesítmény a feltétellel a nyereségek, ha van egy magas szintű vagy jelentősen eltér a befektetett tőke költségén objektum újbóli ütemben jelentősen torzítják a valós képet.

Kiszámítja a módosított belső megtérülési ráta

IRR beruházási projekt (IRR belső megtérülési ráta)
Ezt a helyzetet szabályozza bevezetése index: MIRR módosított hozam a befektetés. E mutató számításakor újbóli végzik a diszkontráta, elsősorban a teljes tőke költsége az úgynevezett nettó végértéktöl NTV (Net Terminal Value), és a kimenő pénzáramok leszámítolásához sebességgel IRR.

Minden nagyon logikus - újbóli ugyanaz beruházások, így azok, valamint a befektetési diszkontált teljes befektetett tőke költségén tárgy, r diszkontráta.

Ezért a képlet a módosított hozam befektetési formátuma a következő:

  • d - a súlyozott átlagos tőkeköltség;
  • r - diszkontráta;
  • CFt - pénzbeáramlástól a t-edik évben a projekt élettartama;
  • ICT - befektetési cash flow a t-edik évben a projekt élettartama;
  • n - az időszak a projekt életciklusának.

Projektek értékelése a fenti mutatók lehetővé teszi, hogy hasonlítsa össze őket, függetlenül attól, hogy a befektetés nagysága, a skála a projektek maguk időzítése beruházási projektek végrehajtását.

Ez azt jelenti, az összes beruházás meghaladja a belső megtérülési ráta és MIRR átlagos tőkeköltség azt találtuk, hogy hatékony, bár ez elengedhetetlen abszolút értékelését a jövedelmezőséget. És ha összehasonlítjuk a beruházások együtt, válasszon egy lehetőséget a legnagyobb Ezen paraméterek értékeinek.

Módosított megtérülési ráta, valamint a belső megtérülési ráta a befektetett tőke, van egy jelentős hátránya. Nem ad a valós képet váltakozó beérkező cash flow. Ez a helyzet gyakran merül fel, amikor befektetés több időszakokban.

A nehéz kiszámítani ez a szám akkor keletkezik, ha változik a refinanszírozási kamatláb időpontjában a projekt. A mutató lehetséges, de módszeresen és technikailag nehéz.

Értékelési módszerek A beruházás kockázatokat.

A főbb jellemzői az életciklus és a fázist.

Útlevél A beruházás és a szakértelem.

A hatásfoka a beruházások és az index a beruházás megtérülése.