Fresnel zóna - studopediya

Fresnel javasolt eljárás Fresnel zónák. amely lehetővé teszi, hogy kiszámítja az amplitúdó az egyszerű algebrai összegzés. A kifejezést (4.1) nagyon nehéz kiszámítani. Ez a módszer azokban az esetekben hasznos szimmetrikus terjedésének fényhullámok. Tekintsük a példa a gömb alakú hullám egy pontot. forrás S. Keressük az amplitúdó a P pontban a fényhullámok szimmetrikus SP.A módszer a Fresnel zónák, hogy megtörjük a hullám felülete a gyűrű alakú zónák, a távolság a széleit a szomszédos zónák különböznek P. Következésképpen, a kapott által keltett rezgések egyes zónák általánosságban, hogy a szomszédos zónák különböznek fázisban p (vagyis ellenfázisban).

Kiszámítjuk az övezetek

- Tér gömb alakú szegmensek ().rm - a sugara a külső határvonala

hm - elevációval

A kis m távú elhanyagolása.

Mivel ez független a m. Ezután a kis m tér területek hozzávetőlegesen azonos.

Alacsony m az expressziós (4.2) tagként elhanyagolása

Mivel csökken a növekvő m. az amplitúdó a gerjesztett területre a P pont növelésével csökken m.

Mivel a rezgések a területeken jönnek az ellenkező, az amplitúdó az eredmény:

Ha meg van írva a

Így. amplitúdója által termelt gömb alakú hullám a P pontban felével egyenlő az amplitúdó által termelt az első Fresnel zónában. Ha elhagyja a szitanyílást 1 Fresnel zóna van, az amplitúdó A1. azaz 2-szer nagyobb, mint az intenzitást a AA 4-szer hosszabb lesz.

Ha valamennyi páros vagy páratlan Fresnel zónák, az intenzitás növekszik gyorsan P. Ez platinku nevezett terület. A fázis zóna platinku. ami megváltoztatja a fázis, mondjuk furcsa Fresnel zónák. Amplification intenzitása 4-szer (az amplitúdó a 2-szer).