Vámtarifa szabályozás alkalmazásán alapuló behozatali és kiviteli arány - studopediya

Vámtarifa - egy listát a vámok alkalmazott átlépő áruk vámjogi határtól. Ez a legfontosabb eszköz a kereskedelmi politika és az állami szabályozás a kapcsolat a belső és a világpiacon.A célkitűzések vámtarifa:

- racionalizálása áruk szerkezete import az országba;

- fenntartja racionális összefüggés az export és import áruk, deviza bevételek és kiadások területén az Orosz Föderáció;

- feltételeinek megteremtése progresszív változások a termelési szerkezet és a fogyasztásban;

- a védelem a magyar gazdaság a káros nyek visszafizeti külföldi verseny;

- annak biztosítása feltételeinek hatékony integrációja hazánk a világgazdaságba.

Vámtarifa két fő eleme - a vámtételek és a rendszer már az áruk besorolása, amely kifejezetten arra a célra szabályozás és nyilvántartási külkereskedelem. Így tarifák alapján áru osztályozók.

Commodity Nómenklatúra - minősítő akkori Vars, amelyet céljára uralkodók, az állami szabályozás az export és az import és a statisztikai adatok a külkereskedelem műveleteket.

A kérdés, hogy a szükséges-sti egyesítése áru nómenklatúra először vitatták meg az Inter-a Nemzetközi Statisztikai Kongresszus Brüsszelben 1853. 1913-ben Brüsszelben, 29 országban - a résztvevők a Nemzetközi Konferencia vámstatisztikát aláírta a közös osztályozási-katsii áru nómenklatúra összhangban osztoznak-zhny volt, hogy adatokat szolgáltasson a nemzetközi kereskedelem statisztikai Hivatal. Azóta az alapelvek a TN többször változott. 1937-ben. Tervezet Vámnómenklatúra előállított áruk. Ez a projekt a prototípus valamennyi nemzetközi osztályozók.

Munka Harmonizációs TH folytatta spe-ügyi bizottság CCC létre a Harmonizált Rendszer (HR). Azt a feladatot kapta, nem csak, hogy javítsa és együtt épít egy új áru osztályozó. A célkitűzések az új osztályozási-lokátor bővült: elkezdte használni nem csak a nemzetközi statisztika, hanem az összes résztvevő nemzetközi tórusz howlit - akár közvetlenül exportőrök és importőrök, valamint az összes infrastrukturális szolgáltatások - közlekedés-továbbítás. raktározás, banki, biztosítási, és így tovább. d. eredményeit, bemutatjuk az új HS-CIÓ volt, hogy a költségek csökkentése, például váltani egyik nemzeti áru nómenklatúra a Dru-Guyu (nemzetközi), a feldolgozás a kereskedelmi szokások a dokumentumnak.

Az áruk besorolása a HR alapul az eltérő funkciók, illetve kormányzati, amelynek az árukat összevont szekció:

Tétel 1. Poproiskhozhdeniyu (I.-IV);

- élő állatok és állati termékek;

- növényi termékek;- zsír állati és növényi olajok;

azok bomlástermékei - elkészített ehető zsírok;

viaszok, állati vagy növényi eredetű;

2. Povidu anyagok, amelyekből a termék készült (A VIII-X, XIII, XIV):

- bőráruk, bőr, szőrme, szőrme. alapanyagok és termékek készülnek belőlük, stb.;

- Fa és faipari termékek, faszén, parafa és fa termékek, készült szalma, stb.;

- cellulóz fából vagy más cellulóz-szálas anyagok, papírhulladék, papír, karton és Delia közülük;

- készült termékek gipsz, kő, azbeszt, cement, kerámiák, üveg, és a belőlük készült termékek;

- vas és színesfém. készült termékek őket.

3. Ponaznacheniyu áruk (szakaszok IV, XI, XII, XVI-XX):

- például a termékek az élelmiszeripar, Alco-golnye és üdítőitalok (ecet, dohány és artific kormányzati dohánypótló).

4. Pohimicheskomu készítmény (szakaszok VI VII.);

- A vegyipar és a kapcsolódó iparágak-sti;

- Műanyagok és ezekből, gumi és gumi termékek.

Minden szekció sebyagruppy a kódját, például az I. szakasz „az élő állatok és állati termékek CIÓ„5 csoport, amely kódokat rendelnek 01 és 05. Minden csoport-pa magában opredelennyhpozitsy termékek alszámok és alcímek.

A HS 96 árucsoportok, áru pozíciók -1241, al-pozíciók - 5019, kóddal jelzett egy római szám, de OS-tal - arab.

Magyar külkereskedelem osztályozási kód 10 jegyből áll: az első hat - GSOKT teljes mértékben megfelelnek a következő két számjegy megfelel a besorolás az EU-ban (a Kombinált Nómenklatúra EGK) és az utolsó számjegyet célja, hogy kiemelje a hagyományos magyar termékek.

Megkülönböztetni egyoszlopos és többoszlopos tarifák.

Single-oszlop tarifák - a viteldíjat, amely valamennyi árura azonos vámtétellé nem-országtól függően az áru eredetét.

Single-oszlop tarifa viszonylag ritka, jelentősen csökkenti a rugalmasságot litiki Államokban a vámjogszabályok alkalmazására ta-zátony. Ezek az arányok általában alkalmazott SLE-teák, amikor a fő cél a bevezetése vámok növelése az állami költségvetési bevételek, és nem a végrehajtás a kereskedelmi politika. Többnyire egy-oszlop tarifákat alkalmazzák kis méretű Stra-próbálkozás különböző alacsony gazdasági fejlettségű vagy monokultúrás jellegű alatt álló gazdasági melléktermékek jelenléte fejlett gazdasági szerkezet (leggyakrabban ez az országok, amelyek csoportjába tartoznak a legkevésbé fejlett és a tengerparttal, hogy az ország a tenger).

Többoszlopos árak. - a tarifák alkalmazását előíró eltérő vámtételek vonatkoznak ugyanarra a termékre. Ez attól függ, hogy a rendszer használja ezt a terméket (általában határozza meg a származási ország). A túlnyomó többsége a meglévő díjakat - multi-oszlop.

A sztring egy vámtarifa követik-nek alapvető elemei. árukódnak, egy rövid leírást Tova Mr. visel magyarázó, és az oszlopok a ráta Shlino (általában egy önálló, hagyományos, preferenciáit-ügyi feladatokat, beleértve egy külön oszlop megfelelő vámmentes behozatal), jegyzetek esetek egy olyan rendszer (a különböző vámtételeket).

Vannak export és az import vámok.

Export vámtarifa szabályozása export egy eszköz. Ezt alkalmazzák az egyes országokban, razziák, és kivételes természeti erőforrások és kellően erős világpiaci helyzete. Exportja HN mogutsluzhit forrást kiegészítő állami postupleniy.i valuta eszközeként kivitelét korlátozó bizonyos áruk.

Behozatalivámkontingens - darazsak novnoy eszköz vám- és díjak szabályozása SED. Import vámtarifa. Ellentétben az export, ez tartalmazza az összes elemet az áru nómenklatúra külföldi gazdasági tevékenység, beleértve azokat, amelyek a nulla százalékos.