Vállalkozói - studopediya

A modern közgazdasági irodalomban, a vállalkozó szellem látható három szempontból:

§ módjaként mezőgazdasági vállalkozás - egy kreatív tevékenység, amelynek célja a kereskedelmi siker és növelte nyereségét;§ egy adott típusát gazdasági gondolkodás vállalkozás - egy eredeti nézetek és megközelítések elfogadása és végrehajtása a gazdasági döntéseket.

Vállalat a különböző iparágakban kimondta jellemzői és különbözik a tartalom és a technológia az üzleti tevékenységek. Még az a fajta áruk és szolgáltatások, foglalkozott a vállalkozó, valamint eljárás előállítására aktívan befolyásolni a természet az üzlet. Például egy helyzet, amikor egy vállalkozó termékeket gyárt, megszerzése bemenet, a másik - amikor továbbértékesíti a késztermék, és a harmadik -, ha a vállalkozó nem termel árut, nem értékesíti azokat, és közvetítő, összekötő termelők és a fogyasztók.

Vállalkozási formák attól függ, hogy önmagában vagy másokkal együttműködve vállalkozók érvényes felhasználási üzleti csak a tulajdon vagy tulajdoni vonzza mások, a rendszer csak a személyes munka, vagy vonzása.

Abban az esetben, ha a vállalkozó működik, mint egy természetes személy a nyilvántartásba vételre figyelemmel az üzleti, de anélkül, hogy a végső állapotát a cég - a legegyszerűbb formája üzleti, egyéni vállalkozóként. Ilyen a vállalkozás minden olyan tevékenység, a növekedés az uborka a kertben, és eladni őket a piacon, mielőtt hagyta az ingatlant mások. Egyes esetekben a törvény előírja, hogy meg kell szerezni a kormány kiadott engedélyek egy díjat, és hozzáférést biztosít egyes konkrét üzlet, például, hogy vegyenek részt a vadászat és halászat egy bizonyos szinten, egészségügyi és oktatási szolgáltatások, az áruszállítás. Ahhoz, hogy a rendszeres foglalkoztatás bizonyos tevékenységek szerzett szabadalmat.

Megszerzése jogállását a vállalati regisztrációt igényel, ami lehet egy egyén. A tulajdonos a vállalkozás is felvehetik a rendező, és ő viszont alkalmaz semmilyen foglalkoztatottak száma. Bérelt dolgozni nem tulajdonosai a vállalat. Ezek az emberek, bár részt vesz az üzleti, a vállalkozók nem. Mint üzletember áll csak a tulajdonos, alapító a vállalkozás.

egyedi üzleti egyfajta családi vállalkozás, mely utal a kollektív formáit üzletvitel.

Kollektív vállalkozó szellem nem igényel, mint általában, nem az ingatlan tulajdonjoga minden vállalkozó egy közös vállalat más vállalkozók. A kérdés csak az, hogy hogyan teljes jövedelem osztva. Ugyanakkor, a legtöbb fajta kollektív vállalkozószellem kapcsolódó egyesülés és a tőke létrehozásának jogi személy formájában üzleti vállalkozás. Egy másik változat szerint a feltételes tulajdon megőrzése a kollektív vállalkozási kedv vezethet annak átalakítása részvénytársasággá tulajdon, ahol minden részvényes - a tulajdonos a részvények.

Unifying, integratív vállalkozási formák kiadott formájában szervezetekkel és a szakszervezetekkel. Ha a vállalkozó szellem mellett az állami vállalatok és szervezetek, beszélhetünk az állam üzlet. Lehetőség van például a bérlet esetén a vállalkozók állami vagy önkormányzati tulajdon.

Attól függően, hogy a tartalom a vállalkozói tevékenység és kapcsolata a főbb szakaszait a szaporodási folyamat megkülönbözteti a következő típusú vállalkozások: gyártó, kereskedelmi, pénzügyi, biztosítási és közvetítői.

Az alapja az ipari vállalkozások a termelés bármely orientáció: a fizikai, szellemi, alkotói. Ebben az esetben a vállalkozó, a faktorok saját vagy vásárolt eszközök és tárgyak a munkaerő, a munkaerő, szervezik meg a termelést az áruk, szolgáltatások, információk és szellemi értékek későbbi értékesítés a fogyasztók vagy kereskedelmi szervezetek. Termelés Enterprise egyik a szociálisan leginkább szükséges és ugyanakkor a legnehezebb típusú vállalkozások számára. Ez nem, hogy a nyereséget olyan gyorsan, mint más típusú vállalkozások, és ezért nem annyira vonzó az egykori szovjet üzlet, hogy elkezd egy üzletember tevékenységet. A fő gyártási tevékenysége a termelés anyagi és szellemi értékeit és előnyeit. Az ilyen típusú üzleti építési munkálatok, szállítás, kommunikációs szolgáltatások és személyi szolgáltatások, gyártási információk, és így tovább. A fő funkciója a termelési és üzleti tevékenység - a termelés megszervezését.A kereskedelmi vállalkozás az üzletember működik, mint egy kereskedő, kereskedő, értékesítő késztermékeket vásárolt másoktól. Van egy szoros kapcsolatát vállalkozások a termelés és a területén forgalomba, csere: iparcikk kell cserélni más áru vagy a pénz. Történelmileg, üzleti területén kézműves azonnal szült tevékenységet a kereskedő üzleti. Így volt ez már évszázadok óta. Megjegyezzük, hogy az aktív oldali nem mindig járt vele: ez gyakran a kereskedelem, megérinti kereslet az áruk előállításához vezet az üzleti tevékenység.

Kereskedelmi szűk értelemben vett - a kereskedelem és a kereskedő - kereskedelmi munkás. Évek óta az ország nem tudja, szinte semmilyen más kereskedelmi, kivéve az állami, a magán gazdasági hívták, vagy „árnyék” a kereskedők, azonosítva a kereskedelem és a spekuláció, mint a forrás befektetésből származó jövedelem. Az egyetlen kivétel az eladónak élelmiszeripari termékek saját termékeinek a közös gazdaságban piacon. Most a „kereskedelmi tevékenység” fogalmát tágan, hogy ne csak a közvetlen kereskedelem, de más típusú vállalkozói tevékenységet.

Természetesen a kereskedelmi vállalkozások szükség a munkaerő és a tárgyi eszközök, de a skála a szükségletek e tényezők és azok hatása a végeredményre kereskedelmi vállalkozás általában kevésbé jó, mint a feldolgozóipari vállalkozások.

Kereskedelmi üzleti kiterjed barter, barter tranzakciók. A kereskedelmi vállalkozás részt vesz szinte minden ezen tényezők és a források, valamint a termelés, de néhány közülük - ha kisebb mértékben is. Ez a fajta üzleti vonz a lehetőség, hogy árut drágább, mint vásárolta, és hogy a magas nyereség. Ez a fajta spekuláció, ha azt végzik anélkül, hogy megsértené a jogot, hogy értékesíti és más normák, törvények, és nem tartozik a kárhozat.

Pénzügyi üzleti - egy speciális fajtája a kereskedelmi vállalkozás, amelyben a vételi és eladási tárgyát képezik pénz-, deviza- és értékpapír értékesített az ügyfél vagy nyújtott hitelt neki. Pénzügyi üzleti széles skáláját fedi le a tranzakciók, ideértve az adásvételi deviza, az értékpapírok arány, a valuta vagy egyéb értékpapírok. Sok ilyen műveletekre vonatkozó második része a könyvnek.

A pénzügyi vagy ahogy nevezik, pénzügyi és hitelezési üzleti középpontban - az értékesítés egyes alapokat mások számára, különösen a jelenlegi pénzt a jövőben, egyéb árak, és biztosítja a nyereséget. Más szóval, a vállalkozó a profit az eladás eredményeképpen a pénzügyi források, így érdekük többlet tőke. A lényeg a pénzügyi vállalkozás, hogy a vállalkozó válik pénzösszeg különböző alapok formájában pénzt, deviza, értékpapír, mint a fő tényező a vállalati tulajdonosok pénzt.

Credit üzleti várhatóan vonzó készpénz betétek kifizetését a tulajdonosok ezeket a betéteket a szerződési időszak állóeszköz és betéti kamat.

A biztosítási vállalkozás, hogy a vállalkozó biztosítja a biztosítottnak a díj, kártérítés esetleges anyagi kár értékét az élet eredményeként váratlan esemény. Ez a fajta tevékenység lehet tekinteni, mint egy speciális formája, a különböző pénzügyi és hitel üzlet, amelynek lényege, hogy a tulajdonos megkapja a prémium, amely visszaadja csak bizonyos körülmények között - ha a biztosítási esemény. A számítások azt mutatják, hogy az arányok a racionális méret a prémium és a biztosítási összeg, figyelembe véve az előfordulási valószínűsége a biztosítási esemény a fennmaradó díjat generált bevétel vállalkozó.

Vállalkozó, mint az eladó a biztosítási szolgáltatások (a biztosító) kínálja személyesen vagy közvetítő útján (biztosítási ügynök) megvásárlására biztosítási szolgáltatásokat a potenciális vevő (a biztosított). Vállalkozói áruk - Biztosítási szolgáltatások - értékesített díj ellenében a biztosító igazolást állít biztosítási a biztosított formájában biztosítási szerződés, a továbbiakban a biztosítás (biztosítás). A dokumentum igazolja a jogot a biztosított kapnak pénzbeli kártérítést a veszteségeket. Feltéve, hogy a dokumentum, amely garantálja veszteségek kompenzációját - a biztosítás biztosítási szolgáltatások, a vállalkozó biztosítja a vevő a szolgáltatás. Meg kell jegyezni, hogy a biztosító társaságok törekszik, hogy minimalizálja a fordított összege a kár megtérítéséhez biztosítók.

Egy másik típusú üzleti - közvetítés. Mivel ez a fajta üzleti szorosan összefügg, és része a cselekmények más típusú üzleti, helyénvaló beszélni közvetítés a termelés, a kereskedelem, kereskedelmi, pénzügyi és hitelezési szférában. Közvetítés jellemzi az a tény, hogy a vállalkozó nem termel termékek, nem eladási áruk, értékpapírok, nem ad készpénz kölcsön, de csak közvetít. Működés helye - a gyártó vagy az eladó és vevő az áru, ez megkönnyíti a tranzakciót egyesíti őket egy közös áramköri üzleti tevékenységet.

Kapcsolatfelvétel a gyártók, a tulajdonosok az áruk és szolgáltatások közvetítő kapja tőlük elérhetőségével és az értékesítési feltételek áru szükséges a vásárlók. Ezeket az információkat a tényező a közvetítői üzleti fizetett egy bizonyos összeget, azonban, mivel az eladó eladásában érdekelt a terméket, általában egy ilyen díjat kell fizetni. Az adatokat át a vevő bróker, és ezzel egyidejűleg a vevő megkapja információt a szándékok vásárlás. Az ilyen információt a vevő kérheti a közvetítői díjat, azonban, és a vásárlók érdekelt a vásárlóerő az árut, általában nem kell fizetni kellett ilyen jellegű információkat. És végül, a kör bezárul: a közvetítő tájékoztatja az eladó információt a vevő szándéka, és ez elég ahhoz, hogy megkötik az adásvételi tranzakciót.

Minden ilyen típusú vállalkozások szoros kapcsolatban állnak. Előállítására általában követi a kereskedelem, mindketten igényelnek készpénzt, hogy van, van szükségük, és a pénzügyi vállalkozás. És olykor egy-egy vállalkozó és iparos és a kereskedő és bankár. Közvetítés és biztosítási tevékenység is tulajdonítható, hogy a termelés és a szolgáltatások nyújtása. És amikor egy vállalkozó tevékenységet kombinációja révén ismert faj előfordul egyesített összetett vállalkozások számára.