Resonance stressz - studopediya

Mode része el nem ágazó láncú induktív, kapacitív és rezisztív elemek a soros áramkör, amelyben a jelenlegi és a feszültség fázisban van, azaz a. E.Ez a név tükrözi egyenlőség ható a kapacitív és induktív elemek feszültségek ellentétes fázisú, amint az a vektor diagramján látható. 2,44, amelyben a kezdeti szakaszában a jelenlegi választjuk nullának.

Tól (2,766) és állapota (2,77), amely a körfrekvencia, ahol a stressz válasz határozza meg az egyenlet


A rezonancia jelenlegi feszültségeket a lánc eléri a maximális értékét Irez = U / R, és a feszültség a kapacitív és induktív elemeket

lehet (és sokszor) meghaladja a tápfeszültség, ha

érték # 961; = # 969; pez L = 1 / # 969; pez C = √L / C méretei ellenállást nevezik karakterisztikus impedanciája oszcillációs áramkör. Az arány a feszültség egy induktív vagy kapacitív elemet egy rezonancia U feszültséget, hogy az áramkört a megállapítások, a jellemző impedancia arány egyenlő a rezisztencia az ellenálláselem meghatározza a rezonáns tulajdonságainak a rezgőkör és a hívott Q hurok:Ha a rezonancia, hogy növelje ugyanazzal a tényezővel n az induktív és kapacitív impedanciája, t. E. kiválasztása

Az áram az áramkör nem változik, és a feszültség a induktív és kapacitív elemek növekedése n-szeresével (ábra 2,44, b.): UL = nULpez és U'C = pUCrez Ezért elvileg végtelenül növeli a feszültséget az induktív és kapacitív elemek, a azonos áram: I = Irez = U / R.

A fizikai oka a megnövekedett nyomás - jelentős ingadozása tárolt energia felváltva az elektromos mező a kapacitív és egy mágneses mezőt az induktív elem.

A rezonanciafeszültség kis mennyiségű energiát a forrás és kompenzáló a veszteség az energia az aktív ellenállás elegendő ahhoz, hogy fenntartsák a csillapítatlan oszcillációk a rendszerben viszonylag nagy mennyiségű energiát a mágneses és elektromos mezők.

A kommunikációs berendezések, automatizálás, és így tovább. G. nagy gyakorlati jelentősége van az áram és feszültség frekvenciájától függően az áramkörök, amelyekben rezonancia lehetséges. Ezek függőségek nevezzük rezonancia görbe.

Impedancia ideális szekvenciális áramkört (R = 0) rezonancia nulla (rövidzárlat a tápegység).

A legmagasabb értékeket a stressz az induktív és kapacitív elemek kapunk szögletes frekvenciák némileg eltér a rezonancia. Így a feszültség kapacitív elem