Politikai ideológia - studopediya

A „ideológia” szó a görög elképzelés - az ötlet és logók - tanítás, azaz etimológiailag azt jelenti: „a tanítás az ötletek.” Politikai ideológia - ez egy bizonyos tan igazoló állítás személyek egy csoportja a hatóság és a törekvés összhangban ez a cél, hogy leigázza a közvéleményt a saját ötleteit.Jellemzői politikai ideológia:

2. Az ideológia szemben a politikai pszichológia nem alapul érzések és érzelmek, és előírja, hogy a csatlakozás az elme és a gondolat.

3. Ideológia mindig aktív. Feladata nem csak magyarázni a világot, és átalakítja azt alapján bizonyos ideológiai elveket.

Együtt a gazdasági és politikai hatalom ideológia nevezhetjük lelki hatalmat társadalomban.

1. rendszer létrehozása az értékek és attitűdök az emberi tevékenység.

2. Mastering a köztudatban és a bevezetése bele annak értékelésére vonatkozó kritériumok múlt, jelen és jövő.

3. Az integráció és a társadalmi kohézió alapján meghatározott célok és értékek.

4. A szervezet célzott akciók a vállalat, hogy elérje céljait.

Bármilyen ideológia hirdeti a célok és ideálok, hogy az emberek arra ösztönzik, hogy a hit. Politikai ideológia azt állítja, hogy az egyetemes érvényesség, így inkább elnyomja más ideológia, kifejezi hivatása megváltoztatni a világot, annál jobb. Ez megköveteli a kötelezettségvállalás támogatóik az értékeket és normákat, hogy ápolja.

Fontos különbséget tenni a valós tényeket, hogy a valóságnak megfelelően kell beállítani, és azok értelmezése az említett vagy más politikai célra. Egy bizonyos értelmezése a tények a célja a politikai ideológia.

Politikai manipuláció alapuló szisztematikus behurcolása tömegtudatosság politikai mítoszok, illúziók, ötletek, előíró bizonyos viselkedési normákat, értékeket és normákat, érzékelhető a hitet.

Tömegtudat legfogékonyabb manipuláció az átmeneti időszakban, amikor szükséges alapján a hazugságok, féligazságok, tények manipulálása űrlapküldéseket levált a valóság. Tehát az elején a peresztrojka reformok Magyarországon termesztett a mítosz kapitalizmus látnivaló, teljes kudarc a szocializmus és a sürgős megtörve a jelenlegi gazdasági kapcsolatok mellett a piac és a verseny. Előestéjén választások általában kezdődik tömeges bevezetés köztudatba az ötleteket a fölénye ez vagy az a vezér, a párt és egyúttal a mindenféle módon, hogy a tökéletes képet a közeljövőben.

A fő ideológiai áramlatok: liberalizmus, konzervativizmus, szociáldemokrácia, a kommunizmus, a fasizmus.

A vízválasztó esemény kialakulását liberalizmus volt a nagy francia forradalom a 18. században. Az alapgondolat a liberalizmus kifejezésre jutottak Emberi Jogok Nyilatkozata 1789 és az alkotmány 1791 liberalizmus volt óriási hatással a kialakulását kormányzati rendszerek sok nyugati országban. Magyarországon liberális világnézet gyökerezik a 19. század végén - 20. század elején.

Liberális ideológia alakult ki két szakaszból áll: a klasszikus liberalizmus és a neoliberalizmus.

Ötletek a klasszikus liberalizmus:

1. Középpontjában a liberalizmus az a felismerés, az ideális az egyéni szabadságjogokat. Minden embernek elidegeníthetetlen joga, hogy a szellemi, politikai és gazdasági szabadságjogokat. A szabadság azt jelenti pusztulása külső korlátok a gazdasági, fizikai, szellemi szférában. Hirdeti az egyenlő minden ember természetes jogát, hogy önmegvalósítás. A liberalizmus állapítsa megszüntette valamennyi formája öröklési és osztály kiváltságokat. Hirdette eszméit magántulajdon, a verseny, a piaci, a vállalkozás. Ezek az eszmék képezik a gazdasági és politikai fejlődés a társadalom.

3. A liberalizmus alapkövét képződését elvek a civil társadalom, az alkotmányosság, parlamentarizmus és a jogállamiság. Az ötlet hatalommegosztás három ágra került megfogalmazásra - a törvényhozó, végrehajtó és bírói. Az állam nem uralják a magánszemélyek és a törvények az állam feladata, hogy szabályozza a kapcsolatok szabad polgárok alapján törvényeket.

De azt kell mondanom, hogy a klasszikus típusú liberalizmus csupán egyfajta ideális és nem teljesen tükrözi a valóságot. Késő 19. 20. század elején - egyfajta liberalizmus külföldön, ezúttal megtalálta a erősségeit és gyengeségeit.

Tehát, a szabad verseny vezetett elnyomása a gyenge erősebb versenytársak, van egy koncentráció és centralizáció a termelés a kezében néhány vállalatok és a pénzügyi mágnások (Carnegie, Rockefeller, Hearst). Ez vezet éles polarizáció a társadalom között a gazdag kisebbség és a szegény többség. Az tény, hogy sok ötletet a klasszikus liberalizmus szerint a globális gazdasági válság a 1929 - 1933 év. Ennek eredményeként a liberalizmus jelentős változásokon ment keresztül, és megjelent egy frissített formában a neoliberalizmus, a fő politikai kifejeződése volt amerikai elnök Franklin Ruzvelt.

Középpontjában a neoliberalizmus marad, egyrészt, néhány „örök” liberalizmus értékei, de a másik viszont, az új ötletek kerülnek bevezetésre. Például vannak törvények megerősítése szabályozó szerepét az állam, bevezetésre került az elvet az állami beavatkozás a gazdaságba. A magántulajdonhoz való jogot, noha ez elsősorban, de már nem az alapvető, mert a valóságban egy nagy része a társadalomnak sokkal fontosabb egyéb jogokat. Például a munkások, a mag jogosult dolgozni, és a rossz - a jogot, hogy a megélhetést.

Tehát az alapötlet a neoliberalizmus - az a személy, meg kell adni a lehetőséget az önálló fejlődés alapján a tehetségüket, képességeiket, az egészséges verseny, de az állam negatív hatásainak enyhítésére, a piaci rendszer.

Konzervativizmus. A megjelenése konzervativizmus mint politikai ideológia is társult a felvilágosodás és a francia forradalom a 18. században. A konzervativizmus volt a reakció, hogy a veszélyt, amelyet a forradalom a hagyományos értékek, a szokásos módon az élet és a gondolkodás. Eredetileg ez volt az ideológia a nemesség, de fokozatosan csatlakoztak és szélesebb. Általában ez az ideológia az elit.

Ideológusa konzervativizmus tekinthető brit politikus és filozófus Edmund Burke. 1790-ben megjelent könyvében: „Gondolatok a forradalom Franciaországban”, ez volt az első megfogalmazott alapelvek az óvatosság: a társadalmi élet kell alapulnia hagyományok, szokások, erkölcsi és anyagi értékeket, örökölt az előző generációk, és összekapcsolt. Annak érdekében, hogy a jövőben a társadalom legyen stabil, kiegyensúlyozott és frissített fokozatosan.A „konzervativizmus” használta először a francia író Fransua Rene de Chateaubriand, aki 1818-ban kezdte közzétenni a magazin „konzervatív”, mivel ezt a kifejezést általában leírására használják egy bizonyos gondolkodásmód, mentalitás, viselkedés, stb De gyakrabban alá konzervatív értik a politikai ideológia, amely védelmére összpontosít a hagyományos alapjait társadalmi élet megváltoztathatatlan értékek és ellenáll a zord társadalom megújítása.

Kétszáz éves fennállása, a konzervativizmus ment nagy változások, sok megközelítések a tipológia konzervativizmus, hanem a konzervativizmus is két szakasz különböztethető meg: a klasszikus konzervativizmus és a neokonzervativizmus.

Az ötleteket a klasszikus konzervativizmus:

1. A valóságban van némi megváltoztathatatlan elve az élet, és az ember korlátai miatt elméd ne vegye fel az átalakulás a világ, hiszen ez elpusztítja a létfontosságú elvet, hogy vezet a megsemmisítése a nagyon társadalom alapjait.

Society - egy sor intézmény, a normák, erkölcsi meggyőződés, szokások, hagyományok, nyúlik vissza, a mélyebb történetében. A kapcsolatuk és az egység - egy csoda a történelem, ez nem magyarázható racionális érvekkel, azaz Ez nem tudja megmagyarázni, hogy miért van ebben a formában, és nem a másik. Ezért a már meglévő intézmények és kapcsolatok mindig elsőbbséget élvez minden újítás, nem számít, milyen tökéletes úgy tűnhet, a racionális szempontból.

3. alkotmány tekinthető megnyilvánulása a magasabb elvek, amelyeket nem lehet önkényesen megváltoztatni az ember, kimondja a jogállamiság és a polgári törvénytisztelő.

Felelősség a megőrzése ezen elvek lesz az egyén, aki kell támaszkodnia elsősorban a saját erő, a kezdeményezés és az ellenálló képesség, kezelése helyett az állam, mint a „cash tehén”. De a férfi nem hagyta, hogy önkényes. Az államnak biztosítania kell az egyéni szükségletek az élet feltételeit biztosítja a lehetőséget, így a politikai szervezetek. Az állam is támogassa és fejlessze a civil szervezetekkel.

Míg a neokonzervativizmus sikerült megoldani sok problémát a gazdaság, de ő adta támogatását a stabilitás társadalom, amely képes megvédeni az emberi és lelki életszférák a fejlődő ipari társadalomban. Neokonzervatív ideológia tartsák be a modern világ, sok a nagy politikai pártok a nyugati országok, mint az Egyesült Államok republikánus, liberális-konzervatív, Japánban, a konzervatív Angliában, a hatása ennek az ideológiának nagyon magas a nyugati társadalomban.

A fő értékek hirdetett az ötleteket a szabadság, az igazságosság és a szolidaritás. A szabadság mindenkinek joga az önrendelkezésre. Az egyenlő jogaikat és szabadságok jelenti méltányosság. A szolidaritás azt jelenti a kölcsönös támogatás, a kölcsönös támogatás.

Az ideológia szociáldemokrácia jellemzik a következő tulajdonságokkal:

2. A gazdasági szférában, a szociáldemokraták kedveznek a vegyes típusú gazdaságban. Kulcsfontosságú iparágakban kell szocializálódnak, vagy ellenőrizni kell az állam. Ugyanakkor fontos, hogy a nyilvánosság ellenőrzése alatt a beruházás, a dolgozók részt vett egy közös döntéshozó folyamatot a vállalkozások és szakmai szövetségek a fejlesztés a nemzeti gazdaságpolitika, támogatni önigazgató szövetkezetek, a munkások és a mezőgazdasági termelők, az állami tulajdonú vállalatok és a demokratikus formák megfigyelése és ellenőrzése, stb

3. A nagy szerepe van a szakszervezeti mozgalom.

A mai világban, szociáldemokrata ideológia által képviselt különböző felek - szociáldemokrata, szocialista, Labor, a munkások. Összességében mintegy 80 ilyen párt egyesítő mintegy 20 millió. Ember, e pártok több mint 200 millió szavazatot. Választói. Sok nyugati országban (Anglia, Németország), a fő politikai harc bontakozik ki a felek között, a szociáldemokrata típusú pártok és neo-konzervatívok.

Kommunista ideológiát. Kommunista ideológia alakult alapján a marxizmus - a tanítás, hogy alakult ki Nyugat-Európában a 19. század közepén. Az alapítók - Karl Marx és Friedrich Engels. Marxizmus kifejlesztett tana az épület egy igazságos társadalom, amely véget vet a kizsákmányolás az embernek ember által, hogy az elidegenedés ember a hatalom, vagyon, és az eredményeket a munkaerő. Egy ilyen társadalomban már úgynevezett kommunista. A tulajdonos ennek az ideológiának a proletariátus.

A marxizmus radikális ideológia, a fő szerep, amit rendel forradalmi módszerek átalakulás a régi társadalom és egy új társadalmat.

1. elismeri annak lehetőségét, hogy a tudományos ismeretek a valóság objektív társadalmi törvények és a folyamatos fejlődés a társadalom.

2. A típus a társadalom döntően a fejlettségi szintje a produktív erők, valamint a kulturális, pszichológiai, lelki és egyéb tényezők. Történelmi fejlődés megváltoztatja a társadalmi-gazdasági formációk: a slave a feudális, majd a kapitalista. Mindhárom formációk magántulajdonon alapuló, a kizsákmányolás az osztályok és az összeegyeztethetetlenség az érdekeiket. A gazdasági alapja az alakulat, mint az ideális, amely felé a fejlődés a társadalom állami tulajdon. De a kommunista kialakulása és az első fázisban, a szocializmus, lehet menni csak a proletárforradalom és a proletárdiktatúra, amelynek célja - a kisajátítás a magántulajdon és töltsük be a kezét a munkások.

3. kommunista társadalom .fenü az új embert, mely középpontjában elsősorban a morális munkaerő ösztönző, a munka a társadalom javára, stb

4. Az építőipar, az új társadalom van a hangsúly a vezető szerepet a kommunista párt vezetése alatt a kormány elvégzi a társadalom átalakulását. Feltételezzük, hogy a későbbi fejlődése az állam és a hatóságok helyébe egy olyan rendszer a hatóságok.

Fasizmus. A kifejezés a fasizmus fordította a latin, mint egy köteg, batyut, összeolvad. A fasizmus - a jelenség a 20. század, az a reakció a társadalom a problémák és ellentmondások a különböző szférák társadalomban. Fasizmus meríti erejét a tömegmozgalom a tiltakozás. A tömegmozgalom van szüksége egy olyan ideológia, amely képes elérhető célokat fogalmaz meg és milyen módon kívánják elérni őket, valamint hogy hozzon létre egy képet az ellenség, akinek megdöntése megnyitná az utat a sikerhez. fasiszta ideológia fellebbez a szenvedélyek, veleszületett ösztönök legalantasabb emberi érzések.

Az alapgondolat a fasizmus:

1. arrogáns negatívan viszonyul az ember mint olyan, fogékony mindenféle satu, „a hajó bűn” szorul folyamatos ellenőrzés és szilárd segítő kezet.

2. Köztudott képtelen az emberi elme a tudás a világon. Az elme a forrása a hibák és csalódások.

3. A fő hangsúly a nemzet számára a történelmi fejlődés az emberiség. A változás alapján a társadalom fejlődésének szintű kapcsolatok a nemzetek között, a szellemi felemelkedését és hanyatlását nemzetek.

4. Az arány az erőszak, a háború megoldásában a hazai és nemzetközi kérdésekről.

Azt kell mondanom, hogy a saját maguk által, ezeket az ötleteket lehet az alapja nemcsak a fasiszta ideológia, hanem ugyanakkor nincs fasiszta mozgalmak, ami nem lett támaszkodott ezeket az ötleteket.

Figyelmen kívül hagyja az egyéni bánásmód a személy, mint a „hajó gonosz” indokolja a rendszer szigorú ellenőrzése alatt a társadalom egy része által, amely véleménye szerint a fasiszta teoretikusok (Benito Mussolini, Adolf Hitler), mert a biológiai öröklődés és önfejlesztés fölé emelkedő átlagos emberi szintet ( Nietzsche „superman” fogalmát, és az „arisztokrácia a szellem”). Ahhoz, hogy a tevékenységét állami intézmények hatékony legyen, szükség van-alapú menedzsment közös akarat. Ezért - a természetes igény főszerkesztője, megvalósítja ezt az akaratot. És hogy a különböző folyamatok nem gyengíti az akarata egyetlen erőteljes a társadalomban, az erőszak indokolt, amelyet akkor kell használni nem csak egy válasz a cselekvés, hanem a reakció a szándék.

A kiáltvány a nemzet hajtóereje a társadalmi fejlődés megoldja két problémát. Először is felhozza az a harc az üdvösséget, erősítve bővítése a nemzet, amely a fuvarozó pozitív start és képes, hogy a boldogság az emberiség (nemzeti szocialista szlogen: „német szellem - az egész világ egészségesebb”). És másodszor, van egy bizonyos ellenség, amelyek miatt tudható összes hibák és bajok, egy másik nemzet - a hordozó minden elképzelhető negatív vonások, a támadó, aki épít baljós terveket. Például, lehet nyilvánítani egyes nemzeti kisebbségeket. Ez az ellenség hasznos belpolitika, hiszen lehet küldeni az elégedetlenség, hogy enyhítse a belső feszültségek a társadalomban. Ez az ellenség hasznos külpolitika, annak érdekében, hogy ismertesse a kudarcok a nemzetközi ügyekben, az agresszív során indoklás elszabadítására katonai konfliktusok, stb

Így a cél a fasizmus - a megújulás és a rehabilitációt az országot, „title”, azaz többségi nemzet. Hirdeti a prioritás az állam érdekeit, merev rendszer, zárva a személyiség a vezető, az ellenzék kizárt. fasiszta módszerek - szervezés tömegmozgalom, a megtermékenyítés nemzeti szellem, az egyesítése a társadalmi élet, a elnyomása ellen minden eszközzel.

Például Németországban alakult fasiszta ideológia alapján a mítosz a fölénye a nép „árják”, és a politika az állami támogatás „kulturális épít faj” nyilvánították, amelyek magukban foglalják, németek, angolok; korlátozása életterének etnikai csoportok „szolgálja a kulturális verseny”, hogy az ilyen etnikai csoportok tekinthetők a szlávok, a lakosság egyes országokban a Kelet és Latin-Amerikában; és hirdette a könyörtelen megsemmisítés „kulturorazrushayuschih” emberek, besorozták Negros, zsidókat és cigányokat.