Ökölszabályokat elektrolit véralvadási - studopediya

1. Kivétel nélkül, minden erős elektrolitok bizonyos koncentrációkban okozhat véralvadási a kolloid oldat.

2. A jobb oldali jele a díjat. Ez okozza a véralvadási a szol elektrolit ion töltése jel, amely ellentétes töltést a kolloid részecskék. Ez az elektrolit ion úgynevezett ion-koagulátor.3. Minden elektrolit tekintetében a kolloid oldat küszöbértéket véralvadás.

Koagulációs küszöbérték (# 947;, TFR) - egy minimális (kritikus) az elektrolit koncentrációja elegendő ahhoz, hogy koagulációs a szol:

ahol - koagulációs küszöbérték (kritikus az elektrolit koncentrációja, ami véralvadási a szol), mol / l; V - a térfogata az elektrolit guláiását ml; C - elektrolit koncentrációja, mol / l; W - Sol térfogata, ml.A koagulálószer a képesség (szilárdság) az elektrolit (P) - értéke fordítottan arányos a küszöböt a koagulációt:

4.Vliyanie töltés (vegyérték) ion koaleszcenc (jellemzően Schulze - Hardy). Elektrolit koaguláló képességén növelésével növekszik vegyértékét ion-koagulátor.

ahol - vegyértékű (töltés) ion-koaleszcens, n = 2 6

5. A koaguláló erő-coalescers ionok azonos vegyértékű növekszik a növekvő sugarú koagulátor ion (liotróp sorozat).

Példa 5.3. cink-hidroxid kapott öntésével a szol ZnCl2 és a nátrium-hidroxid oldatok. Határozza meg a jel a felelős a kolloid részecskék, a micellák levelet képletű, ha a küszöböket koagulációs elektrolit oldatok a következők: