Ökológia - a biológia környezet - studopediya

tPREOBR = 100 ms

Ökológia - a tudomány a kölcsönhatás az élő szervezetek egymással és a környező szervetlen természet A linkek Superorganismal rendszerek szerkezete és a rendszerek működését.A híres amerikai ökológus Yudzhin Odum adja ezt a meghatározást:

A késő 80-es években a XIX. Ecology alakult, mint önálló tudomány. A legjelentősebb a környezetvédők, a tudósok: Arisztotelész, Hippokratész, Linnaeus, Ernst Haeckel, J. von Liebig (Németország), Charles Elton (England) Shelford (USA), Vernadszkij és N.Severtsov és D. Meadows, M Reimers, Yu Odum.

Tekintsük a környezeti helyét a családban a biológiai tudományok. Yu.Odum biológia szerkezet formájában „torta szórólapok”. osztva két módon: vízszintesen - az alapvető kutató tudomány alapvető tulajdonságait az élet - morfológia, fiziológia, a genetika, evolúció, molekuláris biológia és ökológia; Függőleges - rendszerezett tudományos (rendszertani szakasz) - mikrobiológia, növénytan, ornitológia (madarak), állattan, herpetology (hüllők).

Ökológia - a biológia környezet - studopediya

Biosystems lehet elválasztani a különböző szinteken. Major Biológiai Szervezet található hierarchikus sorrendben a kis és nagy rendszerek:

gén - fizikai-kémiai jelenségek (molekuláris biológia, azaz, a biokémia, biofizika és a genetika)

test - fiziológiai jelenségek

nézet - a jelenség az evolúció

Bioszféra - anyagi és energetikai jelenségek

Predmetomizucheniya ökológia rendszer található szintje fölé szervezetekre. Közösségi szervezetek és a környezet működik együtt egy ökológiai rendszer (ökoszisztéma).

Ekologiiyavlyayutsya kifogást interakció és a kapcsolatok között az élő szervezetek és közösségek egymás közötti, illetve a környezetre, és amelynek egy egységes rendszer. Ökológiai rendszereken belül történik, és az energia átalakítási folyamat szerves anyag.

A kutatás tárgyát - élővilág, hogy él bolygónkon.

A gyakorlati jelentősége ökológia - Erdészeti dolgozók kell előre jelezni a populációinak vadállatok - szarvas, őz, vaddisznó. Alkalmatlan szabályozása populációk vezethet túlnépesedés és a föld kárt az erdőben, különösen a fiatalok. Amikor vissza a veszélyes hulladék a folyóba környezetvédők számítani, hogy a szennyezés kárt halpopulációkat, rákok, vízi növények. A mezőgazdaságban a tervezési módszerek kártevők elleni védekezésre. Ez munkát végez az ökológiai közösség szintjén. Elleni küzdelemre talajerózió és kőbányákban környezetvédők ajánlom ilyen típusú fák gyökeret, hogy van, költeni phytomelioration földet.

Ökológia - a tudomány modellezési ökoszisztéma fenntartható gazdálkodás kereteinek és megőrzése.

5. A fő környezeti témákat

A környezet osztható 5 fő részből áll: autecology (ökológia az élőlények), a népesség ökológia (lakosság ökológia), synecology (közösségi ökológia), biogeocenology (ekosistemologiya - ökológia biogeocenosis) Biospherology (globális környezet).

Autecology (a kifejezés által bevezetett Mr. Schröter v1896) - vizsgálja a kapcsolatok az élőlények környezetükkel. Ez a rész foglalkozik elsősorban a létesítmény stabilitásának határait a forma és kapcsolata a különböző környezeti tényezők. Valamint vizsgálja a hatását a környezetre a morfológia, fiziológia és viselkedését szervezetekre.

Populációökológia (1963 Shverdtfeger) - kapcsolatát vizsgálja az organizmusok populációinak a környezetükkel. Tanulmányozása szerkezetét és dinamikáját populációk. Ez a rész nevezik populációdinamika és a népesség ökológia.Synecology (Schroeter, 1902) - közötti összefüggéseket vizsgálja szervezetek különböző fajok, a közösség és a környezetükkel. Biocenology bevezetett kifejezés 1918 Gams, ez egyet jelent synecology. Kettôs: static (leíró synecology) és dinamikus (funkcionális synecology), amely két aspektusa van. Az első vizsgálatok a közösségek fejlődését és fejlesztését, és létrehozza az oka annak, hogy vezesse őket, hogy változtassanak. A második - tanul anyagcsere és energia különböző összetevői az ökoszisztéma, valamint a tanulás a táplálékláncban, biomasu és az energia termelékenysége biocenoses. Ez az irány az úgynevezett kvantitatív synecology.

Biogeotsenologiya- vizsgálatok biogeocoenotic réteget Globe és specifikus biogeocoenoses (szárazföldi vagy víz), amely kölcsönhatásba biocönózissal és abiotikus környezetben.

Biosferologiya- feltárása a bioszféra, mint egy bolygó egész megállapítja minták bioszféra evolúciója.

Így ökológia tanulmányozza a jelenséget a hat szinten a szervezet a természet: szervezet, faj, populáció, biocönózissal, biogeocoenose bioszférában.

6. alapfogalmak ökológia.

Organizmusok - biológiai egységek, egyértelműen elkülönültek a környezettől. A szervezet számos mechanizmusokat, amelyek biztosítják a homeosztázis (görög ugyanaz ugyanaz, staz- állapotban.) - azaz, képes ellenállni változás és fenntartani az egyensúlyi állapot a szervezetben. Ahogy az is látható a test és a telepeket, mint a hangyák. Összekapcsolja azokat számtalan kötvények, így biológiai szempontból átveszi az egész kolónia.

Típus - egy sor kapcsolódó élőlények morfológiai jellemzők, amelyek hibridizálnak egymással és közös génállomány. Tekintse alárendelt nemzetség, de alfajok és populációk.

Népesség - egy sor egyének egy faj azonos génállomány, aki él egy közös területen több generáció. Példák: nyomortanya, kolónia pisztráng a felső folyásánál a Dnyeszter, az emberek az azonos etnikai csoporthoz, akik élnek a Kárpátok - Boyko, hucul, Lemko.

Biocoenosis - a legmagasabb szintű szervezet élő anyag, stabil rendszere él egy adott területen a föld vagy a víztározó lakosság bizonyos fajok és a környezet, ami körülveszi őket. Példák: Colony kagyló, zuzmó egy fára. A ciklus fordul biocönózissal anyagok és az energia, valamint az élő szervezetek kialakult Szerda - biotóp.

Biome - egy biocenoses elfoglaló nagy területeken. Példák: tundra, boreális erdők, sztyeppe.

Biogeocoenosis (V.M.Sukachov,) - egy sor növény, állat, mikroorganizmusok és fajlagos felülete a föld, amelyek kapcsolódnak az anyagcserét és az energia. BGC tartalmaz bizonyos közösség szervezetekre, a talaj, a talajvíz és az alsó troposzférában. BGC - alapegysége a bioszférában. Ez az ökoszisztéma egy bizonyos fitocönózis (növénytársulások).

Ecosystem (. A.Tensli, 1935) - a természetes komplex és lakókörnyezet, ahol olyan ok-okozati összefüggések:

- anyagcsere és az energia;

- önszabályozás és a fejlesztés az egész;

- manipulált biotikus tényezők.

Ökoszisztéma lehet, és az óceán és egy csepp víz, erdő és egyetlen fa.

Microecosystem - lyukat emlőst lakói; paraziták, szobatársak

Mezoekosistemy - erdő, tó és ezek részei;

Makroekosistemy - kontinensek, óceánok, földrajzi terület.

Bioszféra - héj a Föld, amely magában foglalja egy részét a légkör és a hidroszféra litoszféra által lakott élő szervezetekre. A felső határa a bioszférában - az ózon pajzs, az alsó - a hőszigetelő réteg. A bioszféra (Vernadszkij, 1919) - Film az élet a Földön.

Bioszféra - globális ökoszisztémát. Vastagsága változik függőlegesen egy méter - azokon a területeken, a mélyszegénység az élet (sarki sivatagi rock-film mikroorganizmus vagy zuzmó) több tíz vagy több száz méteres (vagy fa a Sequoia eukaliptusz) és csomópontjai 1000 m a tengerek és óceánok. Vernadszkij bioszféra messze túlmutat a modern ökoszféra, hisz az élő anyag (a modern és az a tény, hogy ez volt a múltban) elismert messze határain túl.

Ökológiai állapot - egy természetes kialakult helyzethez eredményeként változások a biológiai, fizikai és kémiai tényezők. Ez határozza meg beállítás, például fafajok összetétele és mennyisége a biomassza fák, bokrok vagy növények a fakitermelő része 1 hektár vagy alom és mikroorganizmusok számát, hogy talajban élő 1 cm3.

Ökológiai folyamatok - az állapotváltozás az időben. Fő alá tartozó folyamatok, a környezeti tanulmányok - megváltoztatja a biomassza mennyisége szervezetek idővel változások rendszer felépítése, a mozgás energia. Dinamikus folyamatok, például - a tanulmány a születés és a halál az űrlapot.

Környezetvédelmi kommunikáció - van minden szinten az ökológiai rendszerek közötti kapcsolat szervezetek és élőlények függ bizonyos környezeti tényezők, amelyek jelen vannak a környezetben. Példa - gabonatermés hatással lehetnek a reprodukcióra tit populációk; sűrű lombok sátor nem alakul ki az aljnövényzet. A leggyakoribb ilyen kötvények - ragadozó, parazitizmus, szimbiózis, a verseny.