Monopoly (tiszta monopólium) - studopediya

A kifejezés monopólium származik a görög monos polien = csak eladó. Mi fog eljárni az a tény, hogy a tiszta monopólium - az a fajta piaci szerkezet, amelyre jellemző a következő főbb jellemzői:¨ jelenléte az iparban egy cég, hogy eladja egy egyedülálló termék, amely nincs közeli helyettesítői;

¨ azzal a feltétellel, hogy a bejegyzés az ipar, és így a piaci lehetetlen, mert sok akadály;

¨ hiánya differenciált termék;

¨ az a tény, hogy a cég monopólium ezen a piacon jelentős felett mind az ár az eladott termék és a termelési mennyiség;

¨ megléte árdiszkrimináció - a negatív hatások a tiszta monopólium, nincs belső és külső ingerek a fejlesztés, valamint korlátozza a versenyt, az állam alkalmazza a trösztellenes törvényeket.

Monopoly - csak keresleti piac. és ő ezért nem versenytársak. De ez a koncepció elméleti, mert Először is, csak sok haszna nincs helyettesítője, másrészt a tiszta monopólium rejlő helyi piacon, és nem jellemző, hogy a nemzeti és nemzetközi szinten. Ő, mint a tökéletes verseny, támogatja egy szélsőséges formája a piaci struktúrát.

Monopoly a kizárólagos jogot arra, hogy a gyártás, a kereskedelem, a halászat, bányászat, stb tulajdonosa egy személy, egy adott csoport az egyének, szervezetek, vállalatok és a kormány. Ezt szolgálja a legkülönfélébb módokon: formájában kartell szindikátus, a bizalom, csoport, konzorcium, konglomerátum.

Osztja zárt, nyitott és természetes monopólium.

Természetes monopólium - egy olyan ágazatban, amely a hosszú távú átlagos költségei elérik a minimális csak egy cég biztosítja a teljes piac egészére. A természetes monopóliumok, amelyek alapján a méretgazdaságosság, ez szorosan kapcsolódik monopólium alapján tulajdonosi egyedülálló természeti erőforrásokat.Nyílt monopólium - monopólium, amelyben egy vállalat, legalábbis bizonyos időpontokban, az egyetlen gyártó a termék, de nincs speciális védelmet a versennyel szemben.

Ezek a megkülönböztetések monopóliumok, viszonylagos, mert egyes cégek egyidejűleg tartoznak többféle monopóliumok.

Abban az esetben, ha csak a gyártó egy külön cég, a keresleti görbe egybeesik a görbe a piaci kereslet a termék. Itt annak a ténynek köszönhető, hogy a cég - a monopolista befolyásolhatja az árak az áruk, a keresleti görbe egy klasszikus jellegű az esemény és az esetleges változások a gyártási mennyiség volna hatással az áruk ára. Ennek eredményeként módosított formája a görbék átlagos és marginális bevétel cég- monopólium. Ebben az esetben, amikor beállít egy egységes árat minden darabot értékesített, az érték az átlagos jövedelem, és lesz az ára az árut. Ebben az esetben a keresleti görbék és az átlagos jövedelem azonos. Ami a határbevétel görbe, mindig alatt van a keresleti görbe. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a határbevétel mindig kisebb, mint az áruk ára a monopólium cég, és ennek következtében az átlagjövedelem. Annak érdekében, hogy az egyensúlyt a vállalat rövid távon, hogy biztosítsák a maximalizálása a nyereség, a cég növeli a hangerőt az értékesítés ezen értékek, míg a kereslet az ár is rugalmas marad.

Tekintettel arra, hogy az azonos mennyiségű ilyen típusú termék megfelelnek a különböző árakat a cég - a monopolista nem lehet találni a természetes kapcsolat az ár és a mennyiség az áruk általa kínált a piacon. Ie abban az esetben a monopólium lehetetlen megépíteni a kínálati görbe a cég-monopolista. Ami a hosszú távra, annak a ténynek köszönhető, hogy a cég egy monopólium, és képviseli az iparág rövid távú egyensúly egy egyensúly hosszú távon. Ezért a cég-monopolista amíg nyereséget maximalizálja, miközben továbbra is monopóliumot.

Tesztelje tudását

1. Mi az a verseny?

2. Milyen feltételek szükségesek annak előfordulása?

3. Milyen verseny ismersz?

4. Mi az a verseny, és mi az?

5. Mik a jellemzői tökéletesen versenyző piacon?

6. Milyen típusú piaci struktúrák ismersz?

7. Mik a feltételei az egyensúly a cég.

8. Ismertesse a tökéletlen verseny, és nevezze alakját.

10. Mi egy oligopólium?

11. Ismertesse a monopóliumot és megnevezni a faj.