Mi a megbízhatóság a technika studopediya

Mielőtt pszichodiagnosztikai technikát lehet használni a gyakorlati célokra, azokat meg kell vizsgálni számos formai kritériumok, amelyek igazolják, hogy a magas minőség és a hatékonyság. A fő értékelési kritériumok diagnosztikai eszközök megbízhatóságát és érvényességét.A hagyományos testology kifejezés „megbízhatóság” viszonylag állandó, a stabilitás, a következetesség, a vizsgálati eredmények a kezdeti és ismételje annak alkalmazása az ugyanezen a teszten.

Megbízhatóság módszertan - ennek a kritériumnak, ami beszél pontosságát pszichológiai mérés, azaz jelzi, hogy milyen mértékben vetett bizalmat az eredményeket. Ezt az összhangot a vizsgálati eredményeket a vizsgálat különböző időpontokban, a primer és szekunder vizsgálatok és különböző ekvivalencia, a tartalmi munkahelyet. Megbízhatósági vizsgálatok tulajdonságait írja le, mint például:

1. Az eredmények reprodukálhatósága a tanulmány.

2. Pontosság.

3. Fenntarthatóság.

Az fokú megbízhatóságát technikák sok tényezőtől függ. Között a negatív tényezők, a legtöbb gyakran nevezik a következő:

1. instabilitás diagnosztizált tulajdonságok;

2. tökéletlenség diagnosztikai technikák (gondatlanul húzott utasítások, feladatok a természetben heterogén, fuzzy utasításokat formált vizsgálati eljárás igény, stb);

3. A változó helyzetet felmérés (különböző napszakokban, amikor a kísérletek, különböző megvilágítási a szoba tartott, a jelenléte vagy hiánya külső zaj, stb);

4. A különbség a viselkedése a kísérletvezető (kísérletről kísérletre különböző módokon teszi az utasításokat másképp serkentik a feladatok végrehajtása, stb);

5. ingadozások funkcionális állapota a vizsgálat (az egyik kísérletben, a jó egészség megjegyzi a másik - fáradtság, stb);

6. Az elemek szubjektivitás értékelési módszerek és az eredmények értelmezése (ha végzett fakitermelés válaszok alanyok értékelték a mértéke válaszok a teljesség és az eredetiség, stb.)

Az egyik legfontosabb eszköze megbízhatóságának javítása az eljárás edinoobrazieprotsedury felmérés. A szigorú szabályozás: ugyanabban a környezetben, az azonos típusú karaktert utasításokat tartalmaz, amelyek azonosak minden alkalommal korlátozások, és különösen a kapcsolatot a teszt és így tovább.

Válaszul megbízhatósága nagy befolyással van módszerekkel vizsgált mintában. Lehet például képes csökkenteni és felfújja a szám, mint a megbízhatóság, lehet mesterségesen felfújt, ha egy kis mintát az eredmények szórása, azaz ha az eredmények az értékek közel vannak egymáshoz. Ezért, a kézi mintavételi általában történik leírás, melyet meghatározott megbízhatóságával technikák. Jelenleg egyre nagyobb megbízhatóságot határozza meg a leginkább homogén minták, azaz a mintákon, amelyek hasonló korú, nemű, az oktatás, a képzés, stbMegbízhatóság fajták technikák, mint a körülmények eredményét befolyásoló diagnosztikai vizsgálatok. Mivel mindenféle fokozatú tükrözi a koherencia két, egymástól függetlenül származó számos mutatót a matematikai-statisztikai módszer, amellyel a megbízhatóságát bevált módszerek, - a korreláció. A megbízhatóság annál nagyobb, minél nagyobb a kapott korrelációs együttható megközelíti az egység, és fordítva.

Megbízhatóság kezelik, mint egy sor három jellemző:

1. A megbízhatóságát a mérőműszer (biztonsági tényező);

2. vizsgált tulajdonság stabilitás (stabilitás együttható);

3. állandóság. azaz viszonylagos függetlenségét eredmények a személyiség kísérletező (állandóság együttható).

A mutató a mérőműszert, azt javasolják, hogy hívja a megbízhatósági koefficiens; intézkedés a stabilitás a mért tulajdonságok - a stabilitási tényező; és az index hatására az egyéni értékelés a kísérletező - tényezővel állandóság. Ebben a sorrendben, akkor ajánlott, hogy ellenőrizze a módszertan: tanácsos először ellenőrzi a mérőeszközt. Ha a megállapítások kielégítő, akkor folytassa a létesítmény intézkedések stabilitását a mért tulajdonságok, és csak ezután tegye a állandóság kritériumnak, ha szükséges.

Meghatározása a megbízhatóság a mérőműszert. Az, hogy az eljárás történik, hogy milyen jól illeszkedik a munkát mivel homogén függvénye precíziós mérés objektív. Megbízhatóságának ellenőrzésére a mérőeszköz, beszél a homogén segítségével emésztés segítségével. Targets vannak osztva páratlan és páros, majd az eredményeket az korreláltak egymással. Ha a módszer homogén, a nagy különbség a sikeres ezeket fele nem lesz ráta magas lesz. Össze lehet hasonlítani a részek, de jobb, páros és páratlan, mert Ez a módszer nem függ a testmozgás, fáradtság, stb A technika megbízható, ha nem alacsonyabb együtthatója 0,75-0,85, 0,90 vagy annál nagyobb, annál jobb.

Meghatározása stabilitás tanult tulajdonság. Azt is meg kell vizsgálni, hogy milyen ellenálló, stabil sajátosság, hogy a kutató kell mérni. Bejelentkezés idővel változhat, de a fluktuáció nem lehet előre látni. Annak ellenőrzésére, ezúttal egy módszer az úgynevezett teszt-reteszt. Fekszik a felülvizsgálatát az alanyok ugyanazt a technikát használva. Stabilitás bírálják el a korrelációs együttható eredményei között az első és a második felmérés. Ő bizonyságot arról fenntartásának vagy minden teszt sorszámát a mintában.

Mértékű stabilitás függ számos tényezőtől. Kérjük, tartsa be az egységes ellenőrzési eljárásokat. Annak megállapítására, a jellemző a stabilitás nagyon fontos időintervallum 1 és 2 közötti felmérések. Minél rövidebb az intervallum, annál nagyobb az esélye, hogy ez a funkció tartja a szintet az első teszt. Célszerű újratesztelheti egy rövid idő után a teszt után. A kérdés, hogy a stabilitás a mért tulajdonságok nem mindig megoldható ugyanúgy. A döntés attól függ, a természet a diagnosztizált tünetek. Ha a mért tulajdonság már kialakult, az arány nem lehet kisebb, mint 0,80.

Meghatározása állandóság. azaz viszonylagos függetlenségét az eredmények a személyiség a kísérletező. Mivel a technikát fejlesztettek ki a későbbi használat más psihodiagnosta szükséges meghatározni, hogy milyen mértékben az eredmények alkalmasak a befolyása a kísérletező személyisége. állandóság tényező határozza meg korreláló két kísérlet eredményeit végzett ugyanazon a mintán, de a különböző kísérletezők. A korrelációs együttható nem lehet kisebb, mint 0,80.