Időérzékelésére - studopediya

Ha a probléma a területen volt a hordozója a legfőbb lelki problémák fordulóján XIX-XX században. A probléma az idő vált az utóbbi években az egyik központi problémája a modern filozófia.Fajsúly, hogy nyert a problémát az idő a filozófiai tudat modernitás, nem tudott segíteni, de hatással pszichológia; és a pszichológia, ez a probléma kezdett vonzani nagy érdeklődést. De, sajnos, még mindig nem érkezett elegendő fejlődés.

Rendkívül igen jelentős orientáció időben egy állatban végezzük, amint azt számos tanulmány alapján reflex aktivitást. Az emberben, akkor lesz egy nagyon bonyolult folyamat az idő érzékelés.

A időszemléletet megkülönböztetünk: 1) alapját képezi az érzéki érzés azonnali időtartamú, ami nagyrészt zsigeri érzékenység, 2) megfelelő időszemléletet fejlődő érzéki szerves alapon. Ahogyan tekintetében tér különböztetünk elemi hosszúságú és az aktuális helyet adott időben azért van szükség, hogy különbséget a két fogalom - az időtartam és a tényleges idő, de ahhoz, hogy a különbségek a velük kapcsolatos egyetlen egész.

A tényleges időérzékelésére megkülönböztetünk: a) a megítélése, ideiglenes jellegű, és b) a időérzékelésére sorrendben. Ahogy az egyik, a másik pedig az egység és kölcsönös közvetlen és közvetett alkatrészeket.

Van egy közvetlen tapasztalat, egy érzés, vagy egy „érzés” az idő. Ez okozta ökológiai érzések és együtt jár a ritmust az alapvető folyamatok szerves élet - .. szívfrekvencia, a légzés, stb Legalábbis azoknál a betegeknél, akiknél a zsigeri érzéstelenítés elvész, vagy nagyon kedvezményes közvetlen becslést az idő. Jelentős szerepet játszik a „értelmes” vagy érzés, játékidő, úgy tűnik, visszafordíthatatlan kémiai reakciók az idegrendszerben.

A legutóbbi vizsgálatok szerint, az értékelés a rövid időtartamú időrésben is függ a belső testhőmérsékletet.

Kis időközönként tele például megtekintésével néhány képet, ezek után általában, mint a tapasztalat a kutatók száma, többé vagy kevésbé erősen túlbecsülték, és így tovább - alábecsülik. Ezeket az adatokat lehet összefoglalni a törvény a töltési időtartam: minél több kitöltött, és ezért boncolt kis intervallumokban egy ideig, annál hosszabb ideig látszik. E törvény határozza meg a minta szórása pszichológiai idő az utolsó emlékeit objektív idő.

A tapasztalatok a jelen idő a fordított helyzetben. Ha az eltelt időt a memóriában úgy tűnik számunkra, annál tartósabb, mint ez több volt, eseménydús, és a rövidebb, annál üres volt, az aktuális időt, éppen ellenkezőleg: mi is ez a szegényebb események és a monoton át, a hosszabb távú, „elnyújtott „ez a tapasztalat; gazdagabb és tartalmasabb, hogy töltse ki, így észrevétlenül tart, annál inkább úgy tűnik, hogy annak időtartamát. Ez feldarabolása törvény töltött időintervallum két ellentétes pozíciót annak tartalmát befolyásolja a minőségi sajátossága a múlt és a jelen. Korábbi tárgyiasult annak tartalmát, és teljes mértékben az általuk meghatározott; eseményeket externália: ez így megcsonkított idő, és meghosszabbítja azt az élményt. Jelenleg nem számít, mennyire jó a tölteléket, hiszen tapasztalt, mint a jelenlegi, akkor lezárja a tapasztalat egy egységet; töltse meg eseményeket, nem osztják olyan mértékben, hogy azt tapasztaljuk jelen. Nem töltött időben tapasztalt élmény általában olyan kínzó feszültség, így a figyelem középpontjában az idő folyása, amelyek eredményeként a megnyúlik.

Mint minden közel azonos időben kerül előtérbe a jövőben újra a telepítést módosított szabályok, amelyek meghatározzák tapasztalt időtartamát. A várakozási idő a kívánt események a közvetlen tapasztalat fájdalmasan terjeszteni kívánt - fájdalmasan csökken. Az első esetben, az idő nem folyik elég gyorsan, a második - ez mindig bekövetkezik túl gyorsan. Megtapasztalása időtartama eltér a objektív idő ellenkező irányban meghatározó irányultságot az alanyban. A szerepe a faktor a érzelmi tapasztalatokat, hogy lehet rögzíteni, mint a törvény az érzelmi determinisztikus idő becslése. Ő is nyilvánvaló, hogy az időben tele pozitív érzelmi események jel csökken a tapasztalat, és tele van érzelmi események negatív előjellel a tapasztalat meghosszabbodik: „Szomorú óra hosszú,” - mondja Romeo Shakespeare.

A szubjektív vagy alábecsülik időintervallumokban egyes kutatók szerint, vannak korkülönbség: a kis- és lebecsülése és túlértékelése nagy ideig volt átlagosan a gyermekek és serdülők több, mint a felnőttek. Felnőtteknél az átértékelési perc alatt elérte a 133% -ot, a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek közötti korosztály 7-19 éves, elérte 175%.

és az egyéni különbségek hatásának szubjektív becslés az idő. A kísérletek során a X. Erenvalda egyes tárgyak mutatott egy nagyon erős tendencia, hogy alábecsülik, és mások - túlbecsülni az időt. Erenvald ezért úgy véli, meg lehet különböztetni a kétféle idő észlelés - bradihronichesky és tahihronichesky. Az első ábrán egy többé vagy kevésbé erős tendencia, hogy gyorsítsa fel; második - lassítja, hogy késleltesse. Eredeti túlbecsüli, alábecsüli a második időintervallumok tartama.

Hibák a becslés az idő volt, megfelelően Erenvalda igen jelentős. Hivatkozással időtartamának meghatározásához az időintervallum egy perc, az egyik a tárgyak tekinthetők lejárt perc után mindössze 13 másodperc alatt, a másik - 80. Különleges hosszabb testmozgás (amint azt a kísérletek, François M.) egy ideig többé-kevésbé markánsan pontosságának javítása ideiglenes értékeléseket. Hanem képzés a tárgyak visszatartott egy meglehetősen stabil az egyes trendek: néhány alábecsülik mások túlbecsülik az időt.Végeztünk egy tanulmányt LY Belenkaya megtalálható klinikai patológiai anyagot kötést átértékelődés és nedootsenok időtartama az érzelmi gömb [94]. Azt találtuk, hogy minden tárgy, főleg a mániás betegek fokozott ingerlékenysége érzelmi tónus és motoros mobilitással kapcsolatos ellentmondás, sietség, talált kifejezettebb lebecsülése rések (néha kétszer). Ugyanakkor szinte minden protokoll szerepel a teszt értékelését szubjektív tapasztalat az ilyen betegek úgy érzik, „repülő” ideje.

A betegek, akik a nettel - csökkent hang, lassú motoros készségek, depressziós hangulat, negatív szerves színezőanyagok érzékenység, két csoportra osztották. Egyikük adott átértékelés, néha nagyon jelentős, bemutatták őket egy kísérlet helyekkel. Az ő vallomása, mint általában, jelölt „alakíthatósága” az idő a saját tapasztalat. A másik csoport a depressziós betegek folyamatosan alábecsülik az időrés. Ez a alulbecslése felfedezett betegek általános depresszió kombinálva az állam „elnyomott gerjesztés” (a Kraepelin). Az általános depressziós állapot, ők állandó zavart, türelmetlenség, mindig siet, félt, hogy vége, csak nem tudja befejezni a munkát. Sivár állapotban kombinálja őket az affektív szorongásos állapot, áramfejlesztő hasonló viselkedést mánia. Ezek a betegek általában megfigyelhető, valamint a betegek mániás ingerlékenység, markáns alulbecsülték az időben.

Mindezen eltérések közvetlen tapasztalat időtartamát, mind a mániás betegek, és mindkét csoportban a depresszió által kimutatott kóros anyag kötés átértékelődés és nedootsenok időtartam egy érzelmi hozzáállás a témához tapasztalatok és megerősíti a fentiekben említett rendelkezés érzelmi determinizmusát idő becslése.

A jellemző az, hogy visszafordíthatatlanságáról időben.

Mi lehet visszatérni arra a helyre, a tér, ahonnan már eltűnt, de nem tudjuk, hogy vissza az időben, hogy telt el.

Objektív érdekében, vagy egyértelmű visszafordíthatatlan események sorozata időben való közzététel ok-okozati összefüggés a kettő között.

Ez alapján az ok-okozati kapcsolatok szoktunk közvetve megoldani a kérdést, hogy a cél az események sorozata.

Azonkívül, hogy a megrendelés, illetve szekvenciáját megelőző és az azt követő, az idő lokalizáció tárgya annak megállapítása nagyságát időközönként őket elválasztó. Tudva azt, hogy egy ilyen napon, mint az időintervallum magában a tudatban, hogy a nap - ez egy olyan része a század, év, hónap, és így ezen a napon annyi óra, perc, stb mellett, .... hogy valóban észre a fontos mennyiségi jellemző, hogy létre kell hozni a megfelelő kapcsolat a mennyiségi jellemzője a minőség és a tölteléket, t. e. helyesen érteni a valódi, jelentős kapacitás-órák, napok, és így tovább. e. azonnali lokalizáció időben korlátozott csak nagyon gyakori, nem differenciált ovannym nem annyira, mint a tudás „érzés”, hogy ez az esemény szorosan, mert igaz, vagy távoli, mert idegen. Pontosabb idő lokalizáció tapasztalt megköveteli a képességét, hogy kezelni tudja a idôarány értékeket.

Mivel az idő - amelynek célja érték (vektor), egyértelmű meghatározása annak predpolagaetne csak mérési rendszer egységek (másodperc, perc, óra, nap, hónap, év, század), hanem egy állandó kiindulási pont, ahonnan a számlát vezetik. Ezúttal gyökeresen eltér helyet. A tér minden pontján egyenlő. Ideje, hogy egy privilegizált pontot. Ehhez kapcsolódik, hogy pont a további, különösen bonyolítja idő érzékelés által közvetített összetevőket. Természetes kiindulási pont az idő most, hogy „most”, amely elválasztja időt már azt megelőző és az azt követő jövőben. Ez olyan, mintha valaki közvetlenül adják valami határozott; szemeiből irányította a múlt és a jövő, amely csak akkor lehet meghatározni a kapcsolatban jelen. De a problémák halmozódnak mire a dialektika minden idők meghatározás járó idő múlását.

Nem lehet tehát az a kérdés, hogy ismerje ezt az élményt közvetlenül időtartama, mint valami önellátó és ellenzi elvont meghatározott időben a feltételeket. A időszemléletet, ami a cél idő, persze közvetve az intelligens elemek szerepelnek benne. Közvetített szereplő elemek meghatározása és az események sorozata, és azok időtartamát. Minden alkalommal, lokalizáció - még a tapasztalt - megköveteli, hogy a működőképességük ideiglenes áramkör vagy „referenciakeret”, amely túlmutat tapasztalat. Valóban az idő függvényében az még mai kap csak akkor, ha képesek vagyunk, hogy ránézzen, és a múlt és a jövő, szabadon elmozduló kiindulópontja túl a közvetlen jelen.

Jelenleg - a kiindulási pont, ahonnan határozza meg a múlt és a jövő - nem pszichológiai időpontban az elméleti, de mindig egy bizonyos időintervallumban.

Kísérleti vizsgálatok próbálták megállapítani a minimális méretet, vagy nagyságának „abban a pillanatban.” Érték alatt „pillanat” csillagászati ​​értik időtartama az intervallum, ami tartják differenciálatlan jelen. Például, egy szikra jelzésnek „pillanat” útját 1 m, érzékelték egyszerre jelen minden pontján az út, azaz. E. Mivel egy folyamatosan világító vonal. Az érték a „pillanat” általában úgy határozzuk meg küszöbölésével fúziós külön periodikus rezgések egy észlelés. Annak megállapításához, a küszöböt vizuális érzékelés általában szolgál melkatel. A jellemző értékek a „pillanat” ebben az esetben veszi fel a sebességet, amellyel összeolvad fekete-fehér fele a forgó lemez, úgy, hogy a fekete és a fehér mezőrekesz vibrálást és a lemez jelenik meg monokróm. Ezt az értéket és a gyakorlatban kipróbált: ez az alapja kiszámításának változása keretek filmvetítés. Nagyon közel van a gyakorisága a legalacsonyabb és az érzékelt hangok mintegy „/ 18.

A. Lalande találtuk, hogy tapintható egyesíteni jelentése megegyezik az átlagos 18 ingerek másodpercenként. Jellemző, hogy ezek az érzések fúziós frekvencia közel azonos volt az összes pontot a test.

Az állatokkal végzett kísérletek azt mutatták, hogy az érték a „pillanat” nem azonos a különböző típusú őket. Az a tény, hogy a fúziós arány azonos látási, hallási és tapintási érzetek arra a következtetésre vezetett, hogy ez a frekvencia nem határozza meg az eszköz perifériás érzékszervek és központi szerepet játszó tényező a tapintás, valamint a látás és hallás.

Bizonyos patológiai esetek végez drámai hasítás időtartama közvetlen tapasztalat és közvetett értékelési idő. Tanulságos e tekintetben egy csoportja (a tanulmány LY Belenkaya) skizofrén (ahonnan gyakran hallani egy nyilatkozatot, hogy „nem érzem az idő”). F. A teszt (tanuló, 25 éves) azt írja:

„Időnként nem érzem; Függetlenül attól, hogy volt hosszú ideig, vagy egy kicsit idő telt el - Nekem ez nem tesz különbséget, íztelen. Mások azt mondják, hogy milyen gyorsan letelt a beállított idő, vagy milyen lassan és nem érdekel. " A skizofrének ez a csoport képes közvetve megbecsülni az idő, de ez nem képes „érezni”. Észlelése alapos megértése a legösszetettebb időzítés, nem tudja meghatározni a hossza egy kis léptékben, ha meg kell csinálni alapján időtartamának közvetlen tapasztalat. Ily módon ugyanaz a vizsgálati alany F. a következő eredményt adta: idő, objektíve adott a kísérletvezető - 5, 15, 30; időt, a teszt - 9, 5, 1.

Közvetlen és közvetett elemei a tapasztalat alkatrészek időben észlelés és a tájékozódás ebben az esetben, mivel elváltak, és mivel mindegyikük jár a legnagyobb világosság: egyrészt - a torzítás a közvetlen tapasztalata az idő múlásával; a másik - a normális, szabályos, közvetített orientáció időben korrigálja a hibás közvetlen tapasztalat. Más esetekben - betegeknél kortikális léziók és a jogsértés a szellemi tevékenység - volt, épp ellenkezőleg, a nem működik, az ideiglenes megőrzését kapcsolatok közvetlen tapasztalata időtartama mentettek elemi esetben a mindennapi életben [95].