Gazdasági mutatók - studopediya

A gazdasági mutatók megoldott két fő probléma: 1) szerint a teljes változás az összetett gazdasági jelenség; 2) Változás az összes komplex gazdasági hatását jelenségek bocsátanak fő tényező eltekintünk kisebb. A kényelem, a elméletek a gazdasági mutatók elfogadta az alábbi jelöléseket:p - egységára az ilyen típusú

q - a termékek száma az ilyen típusú a-típusú (termelés fizikai mennyisége)

p * q - a termelési költségek az ilyen típusú (termék forgalom)

z - a költségek előállítására egységnyi kibocsátás a forma (a termelési költség)

Z * q - az előállítási költség összes termék ilyen típusú (termelési költségek)

w - a munka termelékenysége

N - alkalmazottak száma

T - a munkaórák számát.

A kerülete eleme az eredeti sor gazdasági mutatók vannak osztva egyéni és az általános (összesített).

Általános gazdasági mutatók függően számítási módszer vannak osztva aggregátumok és az átlagok, viszont. Az egyes gazdasági index kiszámítása csak egy eleme az eredeti összesített és jelöljük i. Statisztikai intézkedés a változás, amely azt állapítjuk meg, az úgynevezett indexelt és lebontani alján jel jobb gazdasági index. Például. ip - egyedi árindex; iq - egyedi indexe termelés fizikai mennyisége; IPQ - egyedi index értéke a termelés (forgalom). A meghatározás szerint az index a bármely egyedi indexet úgy definiáljuk, mint az arány a mutató értéke abban az időszakban az értéke azonos paramétert a kiindulási időszakban. Például. . ahol P1 és P0. illetve az egységár a faj a beszámolási és a bázis időszakban.

Közötti gazdasági mutatók az egyes mutatók, ott ugyanaz a viszony áll fenn, hogy ezek a paraméterek magukat. Ez az összefüggés érvényes az egyén és az általános gazdasági mutatók. Például. A termelési érték meghatározása, mint a termék a egységára termékek a termékek száma, akkor az egyéni indexe a termelési költség egyenlőnek kell lennie a termék az index ár és a termelés mennyisége. (IPQ = ip * IQ)A különbség a számláló és a nevező megfelelő gazdasági mutató azt mutatja abszolút változása a vizsgált paraméter időszakban, szemben a bázis időszak. Például. - megmutatja, hogy hány rubel megváltoztatta a termékek egységárának ilyen a beszámolási időszakban szemben a bázis.

Általános gazdasági mutatók alapján számítják ki az összes elemet az eredeti populáció egészére, és jelöljük Y.

Az aggregált árindex alábbi képlettel számítottuk ki:

- Ez az index az úgynevezett Paasche index.

1. szabály Ha az indexelt (változás) indikátor (ár, költség, teljesítmény, és így tovább. D.) A mennyiségi mutató (a termelés fizikai mennyisége, alkalmazottak száma, és így tovább. D.) meghatározott szinten a beszámolási időszakban.

- a értéke az összes előállított (értékesített) terméket a jelentési időszak; - a költségek minden gyártott (forgalmazott) termék a jelentési időszak alapáron.

Az érték az index jellemzi a relatív változás az érték a teljes termék (értékesített) termékek a jelentési időszak képest a bázis csak a változás az ár szintjét minden egyes termék.

A különbség a számláló és a nevező az index (-) jelentése abszolút értékének változása a teljes termelés a jelentési időszak képest a bázis csak a változás az ár szintjét minden egyes termék.

Hazánkban kiszámítjuk az aggregált árindex Laspeyres-. Kiszámítása az alábbi képlet segítségével :. Az összesített indexe termelés fizikai mennyisége képlettel számítottuk ki :.

2. szabály Ha indexelt (változó) a kollektív index, a minőség van rögzítve a bázis időszakban. - Ez az érték az előállított valamennyi (értékesített) terméket a bázis időszakban. Az érték az index jellemzi a relatív változás az érték a teljes termék (értékesített) termékek a jelentési időszak képest a bázis egyedül a minden egyes típusának mennyiségét. A különbség a számláló és a nevező a (-) jelentése abszolút értékének változása a teljes termelés a jelentési időszak képest a bázis egyedül a minden egyes típusának mennyiségét.

A teljes értéke a termelési indexet (forgalom) a következőképpen számítjuk ki:

Az érték az index jellemzi a relatív változás a az összes termék értékének a jelentési időszak képest a bázis miatt két tényező: 1) szintjének változása az árak minden egyes termék; 2) változhat a számát típusonként. A különbség a számláló és a nevező a (-) jelentése abszolút értékének változása a teljes termelés a jelentési időszak képest a bázis miatt két tényező (p és q). Összekapcsolási díjak: +; * =.

Egy példa számítási gazdasági mutatók. egyik üzlet van a következő adatokat (feltételes számok):

(119%) - azt jelenti, hogy az ár az eladott 1 kg paradicsomot termesztett abban az időszakban, összehasonlítva a bázissal vagy 1,19-szor 19% -kal.

= 1,08 (108%); 4000 rubel - ez azt jelenti, hogy az áru értéke nőtt az eladott a vizsgált időszakban, míg a bázis 8% -kal, 4000 rubel egyedül a értékesített termékek száma az egyes típusok.