Egészségügyi élelmiszer 1

Dietetika - egy ága gyógyszer foglalkozik a tanulmány-Niemi és jellege és indokolása szabványok a táplálkozás különböző betegségek, valamint a szervezet orvosi (diétás) élelmiszerek. Egészséges ételek és diétás étel - nagyon hasonló, de eltérő jelentéssel gyakorlatban a koncepció pi-Tania.Clinical Nutrition (diétás terápia) - a használata egy Medi-sósav érdekében speciálisan kialakított táplálkozás és élelmiszer mov Regis-betegek (akut betegségek vagy-reniyami egy súlyosbodása krónikus betegségek).

Az diétás ételek értjük elsősorban az étrend csökkenti a krónikus betegségek súlyosbodását nélkül, például a hatalom épkézláb ember dolgozik Sanat-riyah-megelőző és étrend büfék. A kapott fő-elveket terápiás táplálkozás ezekben vagy más betegségek store-and étrend. A követelmények listáját a kezelés (diétás) táplálkozás egybeesik a kiegyensúlyozott étrend, de figyelembe véve a betegség természetétől, a rövid vagy hosszú távon megváltoztathatja a követelményeknek az energiával resou-cal értékek és kémiai összetételű étrend, mérlegen vannosti benne a tápanyagok, egy sor termékek és eljárások főzés, míg néhány érzékszervi Hivatkozó-étrend.

Dolgozni, hogy biztosítsa táplálkozási terápia alapuló elképzeléseket okai, mechanizmusai és formái aktuális idő személyes betegségek, különösen az emésztőrendszer és az anyagcsere ve társadalmakban az egészséges és a beteg ember. Különösen fontos az a tudás terápiás étrend, diétás ételek főzési technikákat és szervezési kérdésekben a táplálkozás.

Clinical Nutrition lehet az egyetlen módszer (-például örökletes betegségek emésztést az egyes tápanyagok), vagy az egyik fő kezelési módszerek (a betegségek az emésztőszervek vagy vesebetegség, cukorbetegség Diab-cho, elhízás). Más esetekben, egészséges ételek növeli a hatását a különböző terápiák, komplikációk megelőzése és a betegség progressziója (keringési elégtelenség,

2. alapjai fiziológia, a higiénia és a higiénia, táplálkozás

magas vérnyomás, köszvény). Ha fertőző zabole-vaniyah, sérülések, műtét után javítja a szervezet védekező, szövet javítás, és gyorsítja a regenerálódást.

Az építőipar minden diéta nyomon ing elveket kell figyelembe venni:

2. megvitatása biokémiai és fiziológiai törvényeket határozzák-nek emésztés uzdorovogo és beteg ember. Ezt a helyzetet kell figyelembe venni minden szakaszában emésztés: az emésztést és a tápanyagok felszívódását elosztással csere a szervezetből. A klinikai táplálás kell közötti összhang a természet a táplálékfelvételt, kémiai összetétele és képességeit a beteg szerv-nism elnyeli azt. Ezt úgy érjük el a célzott-niem rendelni egy adott mennyiségű tápanyagot, a kiválasztott termékek és eljárások azok kulináris feldolgozás, a táplálkozás módja

2.6. Profilaktikus és terápiás etetés

Niya alapuló metabolikus jellemzői az adatokat tartalmazó lerakódások szervek és rendszerek a személy a beteg és egyéb befolyásoló tényezők felvételét írni. Ebben a tekintetben is kiválaszthatja a következő elemeket tartalmazza:

biztosítva az emésztést megsérti az Oktatási pischevari-nek enzimeket. Így a hiány a bélben enzim peptidáz hasító fehérje búzasikér, rozs, yachme-nya, zab (lisztérzékenység), az étrend kizárja annyit produk-fehérjét tartalmaz gabonát. A betegségek az op-ganas emésztést esetleges romlását a kialakulása sok emésztő enzimek. A teljesebb emésztés előtti elérni ezekben az esetekben a segítségével válogatott élelmiszerek-nek és módszerek a főzés. A diéta beadott FORRÁS-nickek könnyen emészthető fehérje, zsír és szénhidrát, szennyező-ételek nyayut aprított, tört termékek

stimulálása regeneratív folyamatokat a szervekben és a TCA-Nyah kiválasztásával a szükséges tápanyagokat, főleg aminosavakat, vitaminokat, nyomelemeket, esszenciális zsírsavakat. Így, a máj étrend dúsított lipo-tropikus anyagok normalizálják a lipid metabolizmust a májban, fokozva annak funkcióját (fehérjék gazdag metionin-vi Tamina B6 B12 kolin és lecitin, stb ....);

2. alapjai fiziológia, a higiénia és a higiénia, táplálkozás

Rendezte diéta gyakorlása érdekében egyfajta biokémiai és fiziológiai folyamatok az ORGA-nism. Egy példa az ajánlás gyakori étkezés csökkentett kalóriatartalmú elhízás. Amikor a krónikus epehólyag-gyulladás-nek gyakori, frakcionált étkezés (5-6-szor egy nap) javítja biliaris kiválasztódását.

3. Mérlegelni helyi és obscheyu élelmiszerárak hatásainak a szervezetben. Amikor a helyi cselekvés élelmiszer befolyásolja az érzékek (látás, Bon-nie, íz) és közvetlenül a gyomor-bél traktusban. Vonzó megjelenés diétás ételek, fejlesztjük íz és aroma keresztül megengedhető ízesítők és fűszerek (Vani-ling, fahéj, gyógynövények, citromsav, stb) Különösen zna-előjelének szigorú diéta korlátozott készlet termékek Varenne kisózza túlsúlya főtt ételeket.Jelentős változások a kiválasztó és motoros funkciókat az emésztőrendszer lehetséges, ha változik a mechanikai, kémiai és termikus hatások élelmiszer.

Mechanikai hatása élelmiszer határozza meg a térfogatát con sistentsiey, a mértéke az őrlés, a termikus karakter Obra-Botko (főzés, braising, sütés, és így tovább. D.), minőségi összetétele (jelenlétében, kötőszövet, stb).

Kémiai hatás miatt élelmiszer-anyagok, amelyek részét képezik a kialakított termékek, vagy ha a főzés és az emésztés során. Kémiai irritálja-li élelmiszer - .. Van extraktumok, illóolajok, szerves savak szaki, ásványi sók, stb Néhány produk-ön és ételek egyaránt erős mechanikai és kémiai hatások (sült hús, füstölt és pácolt pro kek), vagy gyenge hatást (gőz vagy főtt ételek a darált húst vagy vágott zöldséget).

2.6. Profilaktikus és terápiás etetés

Hőmérséklet (termikus) hatása az élelmiszer jelenik meg az érintkezést a nyálkahártya a száj, a nyelőcső és a gyomor. Minimális termikus befolyása ételek, amelynek a hőmérséklete közel az emberi test hőmérsékletét.

Az általános hatása az élelmiszer határozza meg a összetételének változása a Cro-vie a folyamat az élelmiszer emésztése és felszívódása élelmiszer-ve társadalmakban, ami változásokat a funkcionális állapotát az alvás-CHala idegrendszer és az endokrin rendszert, majd a szervek és a test rendszerek. A természete és intenzitása e hatások összetételétől függ, az élelmiszerek és a főzés. Így, ha egy összeget ODI-Nakova hozott szénhidrát emésztés a sebesség és szívó-TION, és a hatása a test fogja meghatározni a kémiai tulajdonságok (keményítő, szacharóz, laktóz, fruktóz) és tengeri élelmiszer-feldolgozás. A legfontosabb és időtartamát-nek a teljes hatás a étel hatását az anyagcsere minden sejt, szövetek és szervek, és amelyek változásokhoz vezetnek Yam funkcionális és morfológiai állapotát. Az általános hatása az élelmiszer befolyásolja az immunrendszer reaktivitás szerves nism, különösen a mértéke allergia számos mögötti bolevany. Például a korlátozás a szénhidrát csökkenti annak súlyosságát. Diéták, megnövelt fehérje tartalom és egy csökkentett em szénhidrát kedvezően befolyásolja a tulajdonságait a szervezet immunbiológiai-toryh alatt néhány formája reuma.

4. Az táplálkozási schazheniya módszerek, képzés, ki- és kontrasztos napig. Takarékos, ha irritációt zhenii vagy funkcionális szervi elégtelenség vagy rendszereket is. Attól függően, hogy a betegség súlyosságától-ste ajánlani különböző csonk diétának kémiai, mechanikai vagy termikus ingerek. Az ilyen típusú schazheniya nem eshet baglyok. Például, krónikus gyomorhurut, szekretoros nem elégséges lehet tüntetni mechanikusan és termikusan fényt étrend tartalmazza a bizonyos kémiai stimulyato-árok gyomor szekréció.

A klinikai táplálás általában, és különösen a megtakarító que perc, figyelembe véve nemcsak a betegség súlyosságát, hanem az elhúzódó-ség diéta. Szükséges, hogy elkerüljék mind elhamarkodott bővítése szigorú diéták, valamint túlzott szigorítás, ami oda vezethet,

2. alapjai fiziológia, a higiénia és a higiénia, táplálkozás

a negatív hatásokkal, sőt komplikációkat okozhat. Így, elnyújtott kizárási fájdalmas állapot hiánya okozza a nátrium és a klór a szervezetben az étrendből lehet nátrium-klorid (konyhasó); hosszú vezető dyaschaya diéta hasmenés vezethet székrekedés. Ezért kímélve képzéssel kombinálva: a fokozatos kiterjesztése szigorú diéta miatt az új, kevésbé kímélő étel. Ezek a „gyakorlatokat” tartják a folyamatos nyomon követése a beteg állapotát. Például, a súlyosbodása gyomorfekély és a beadott kémiailag mechanikusan megtakarító vezetőképes étrend № 1. klinikai hatásának diétás terápia a fájdalom-TION alakítjuk „neprotertye” étrend № 1 (nélkül mechanikai shchazhenija). Ha van egy romlása a beteg BPE-Menno kinevezi egykori diéta. Ez a rendszer a „cikcakkban” rózsa-gyűrődések adaptív (alkalmazkodó) képességek pischevari-végrehajtó szervek és az egész szervezetre. A háttérben a bázikus étrend néha használják különböznek a „kontraszt nap”, például a felvétel az étrendben a korábban kizárt élelmiszer-anyagok (cellulóz, nátrium-klorid és hasonlók. D.). Amellett, hogy az ilyen stressz napig alkalmazni, egymással ellentétes irányú - kirakodás. On-gruzochnye napon nemcsak hozzájárulnak a szaggatott inger-CIÓ funkció, hanem szolgálni funkcionális bontásban kemény-ség. A jó fellépés tudnak egyre gyakoribbá válnak, és figyelembe véve a pszichológiai hatás: erősíteni a bizalmat a beteg állapotának javulását. A cél a böjt nap - rövid, de megkönnyíti a funkció szervek és rendszerek, amelyek hozzájárulnak a felosztása a test a NIJ károsodott anyagcsere termékeket. Idő-gruzochnye cukor, gyümölcs, zöldség, tejtermékek és más diéták használják betegségek a vese, a máj, a szív-érrendszerre CO-sudistoy et al. Csökkentése étrend szempontjából fontos, az elhízás kezelésére. Teljes éheztetés Rövid idő-Menno használt néhány akut állapotok: akut gyulladás a hasüreg, amikor-mérgezés, a szív-asztmát. Hosszan tartó teljes holo-danie mint kezelési módszer ritkán használják.

2.6 profilaktikus és terápiás etetés

Kinevezésében étrend szükséges, hogy figyelembe vegyék az éghajlat-cal feltételei, a helyi és a nemzeti hagyományok táplálkozás, személyi ártalmatlan szokás, vagy intolerancia bizonyos élelmiszerekre, az állam a rágóizmok berendezés, különösen a munkaerő-és az élet, a testi képességek megszerzésére nekoto-ryh termékeket.

A klinikai táplálás lehetetlen aktív részvétele nélkül a fájdalom-sének végrehajtására diétás receptek anélkül, hogy biztos-ség értelmében diéta nélkül ésszerű alárendelt. Ebben az összefüggésben a folyamatos képzés a táplálkozás szerepét a komplex terápiás intézkedéseket és ajánlásokat-mendations összetételéről szóló étrend, főzéssel (beszélgetés, emlékeztető, stb.) Ha figyelembe vesszük a páciens akarata kell arra, hogy az ő ízlése és vágyak pillanatában nem lehet veduschi-

2. alapjai fiziológia, a higiénia és a higiénia, táplálkozás

E az építőiparban orvosi táplálkozás. Amikor a kiosztott étrend tanítani Pipeline bizonyítékokon alapuló orvosi bizonyítékokat.

Mivel a nagyszámú betegség és a különböző változatos st létre több mint sok étrend. Minisztérium érzékelhetően jóváhagyott escort csoport számozási rendszer diéták, Nye kötelező minden orvosi és spa létesítmények, szanatóriumok és étrend büfék. Egységes rendszer biztosítja a folyamatos terápiás étrend pi-Tania, amely szükséges a teljes helyreállítás, vagy Vigyázat KIJELENTÉST súlyosbodását. Megléte diéták nem IS-Meghatározza, hogy a változások alapján új tudományos adatokat.