Bruttó kibocsátás - studopediya

A bruttó termelés a mezőgazdasági vállalkozás, beleértve A chaet egy mezőgazdasági termékek előállítása és más iparágak és kiegészítő iparágak (11. ábra); Általában egy töredéke a mezőgazdasági termelés számlák 80-85%.A mezőgazdaság bruttó kibocsátása képviseli a sum-Marne mennyiségű termelés az ipar az megakadályozására eloszlású ideig; ez áll a bruttó kibocsátása növénytermesztés és állattenyésztés.

A bruttó termelés növényi magában foglalja a bruttó terméshozam (figyelembe véve a melléktermékek), a költségek ültetés évelő növények, a költségek Bani nevelésű fiatal évelő ültetvények és a nyereség egy csonka láb termelés.

Bruttó állati termékek közé tartoznak késztermékek, nem kapcsolódik az állatok levágása miatt (tej, gyapjú, tojás), az utódok, a növekedés termesztett borjak és a felnőtt szarvasmarhák, valamint melléktermékek.

A mezőgazdaság bruttó kibocsátása figyelembe veszik a Nat-eral és értékével. Fizikai értelemben ez határozza bizonyos típusú termékeket. Az ára minden lovoy termelés számított hasonló áron, és a jelen-nek árak (áru egy részét - az értékesítési árak, netovar Nye - bekerülési), valamint a költség.

Bruttó termelés - fontos gazdasági mutató, társ-tory jellemzi a mérete egy mezőgazdasági vállalkozás;

Azonban a mutató a bruttó termelés a mezőgazdasági-CIÓ számos hiányosságot, amelyek nem teszik lehetővé, hogy használja azt objektíven értékelni a műveletek eredményei az előzetes elfogadás. Először is, a bruttó kibocsátás eredményeként a újrafelhasználása mind az élő és már a munkaerő, így a mutatók kiszámítása a bruttó kibocsátás, nem ad újra hivatalos bemutató a szerepe az emberi munkaerő. Másodszor, a bruttó kibocsátás összegeként számított a termés és a gyomor-novodcheskoy, hogy kettős számlálás (takarmány, előállított növényi és fogyasztott ugyanabban az évben, akkor kell kétszer számolni: részeként a növénytermesztés és komponenseként költségek terén az állattenyésztés) . Harmadszor, az értékelés a bruttó termelés alábecsülik vagy túlbecsülték a valós értéket folyó áron részeként a nem áru kimenet bekerülési, ami lehet alacsonyabb és magasabb a jelenlegi piaci ár. A páratlan Wert, melynek mértéke a bruttó termelés számított y-reprezentálható ár nem tükrözi a termékek minőségét.

A termelés és a fogyasztás a mezőgazdasági termékek folyamatosan hajtjuk végre, és ennélfogva elemek rendőrök-reprodukciós folyamat, amely magában foglalja a sejtosztódást és forgalmazás-metabolizmus.

Háromféle szaporodás:

szűkült, miáltal a termelési méretek csökkennek;

egyszerű, így ezek állandó marad;

bővült, amikor a termékek száma növekszik ciklusról ciklusra.

Minden ilyen típusú termelés nemcsak co-kvantitatív, hanem kvalitatív szempont. Együtt a csökkentés rd kiadási volumen szűkült reprodukció jellemezve-sére a minőség romlása paraméterek, ami annak a következménye, és a megnyilvánulási formája a válság a gazdaságban. Szűkített reprodukciós meghatározó tényezők, mint neekonomiches-on (háború, politikai zűrzavar) és a gazdasági eredetű - helytelenül kiválasztott célokat és megtakarítási-cal tevékenységek egyensúlyhiány hatására spontán, vagy annak eredményeként az adminisztratív hibák. Szűkített reprodukció figyelhető meg az egyes ágazatok, régiók és a nemzetgazdaság egészére. Azt szűkült reprodukciós ha acteristic mezőgazdasági Magyarországon az agrár refor-us. Ebben az időszakban a termelés bruttó mezőgazdasági termelés 38% -kal csökkent.

Egyszerű reprodukció olyan megújítási deyatelnos éves, a mennyiségi paraméterek, azonos kapacitású besorolású állapotban. Egyszerű reprodukció szolgál gazdasági alapját a stabilizációs termelés, ami előfeltétele a további fejlődésre.

Bővített újratermelés jellemzi növekedési OBE mA kimenet, mint az előző időszakban, és pozitív minőségi változást a munkahelyen. Ebben az esetben szisztematikusan javítása a termelési eszközök alapján a tudományos és technológiai haladást.

Szaporodás a mezőgazdaságban, azzal jellemezve, hogy a következő tulajdonságokkal yuschimi.

1. Az egymásba fonódó gazdasági folyamatok a szaporodás természetes, amelyre a növények fejlődését és a has-CIÓ. Különösen, az időzítés a indukciója pro-mezőgazdasági okozott biológiai jellemzői a növények és állatok.

2. A folyamat során a szaporodás a mezőgazdaságban nagy mértékben befolyásolja a természeti adottságokhoz, elsősorban a talaj és éghajlati jellemzői a terület, amelyen versenyek laza vállalkozás.3. A föld, mint a fő termelési eszközök a mezőgazdaságban-stve nem sokszorosítható anyagi formában. Javítása a talaj termékenységét előfeltétele terpesztett láb reprodukciója az iparban.

4. A szezonális jellege termelés a mezőgazdaságban, nem véletlen, a munkaidő és a termelési időszak.

5. Az éves ciklus szaporodás a legtöbb alágazatban a mezőgazdaság miatt a biológiai és éghajlati tényezők túl.

6. A mezőgazdaságban létre, a termelési eszközök és a fogyasztási cikkek. Ezért, a termékskála vesz részt az ezt követő gyártási folyamat (takarmány, Seme-on, szarvasmarha).

A végrehajtás a bővített újratermelés a mezőgazdasági ágazatban ég megköveteli, hogy bizonyos körülmények között. FONTOS alátétet ezek a létrehozása egy jól működő gazdasági mechanizmust, árazási paritás közötti gazdák, stvom és más iparágak, a csökkentés az infláció. A kiterjesztés-rennogo reprodukció igényel folyamatos természetbeni juttatást és az értékét tekintve az elfogyasztott eszközök pro-sét és nyújtó megtakarítási vásárlására komplement-közi források.

Nélkülözhetetlen feltétele bővített újratermelés - bespo-reboynoe végrehajtását az áramkör azt jelenti, egymás után halad szakaszában a termelés, elosztás, csere és a fogyasztás. Ehhez szükség van egy jól összehangolt munkával cal vidéki termelők, a kínálat, marketing, pénzügyi-szolgáltató szervezet alapuló együttműködés fejlesztése, valamint az agrár-lennoy integráció.

Bővített újratermelés az iparban szükség felszerelésére mezőgazdaságban a szükséges termelési eszközök, spo-megfelelő bevezetése a tudományos és technológiai pro-Gressa, a termelékenység növelése.

A források bővíthető reprodukció zokogás kormányzati és emelt alapok kölcsönzött, aki használja, feltöltését a fix és a keringő alapok. By megfelelő NYM források közé jövedelem eltérés kiadó a mezőgazdasági termékek (takarmány, vetőmag, állatállomány); kölcsönök - a rövid távú és hosszú távú banki hitelek, áru hitel; alatti látnivaló - tőkehozzájárulásokat, támogatások, a kompenzáció.

Indikátorok expandált reprodukció a mezőgazdaságban, igen sok van, de a legfontosabb az egyik a növekedés a bruttó termék,%:

ahol a MIC. VPN - a költségek a bruttó kibocsátás, illetve a végén, és az év elején (periódus) hasonló áron, rubelt.

Egy másik mutató - a felhalmozási hányad (HH), aránya határozza meg a felhalmozási alap (Pi) a teljes nettó bevétel (BH) vagy nyereség (P) arány:

Használja a továbbfejlesztett lejátszási indikátor noma-sét alapok (Hp) - aránya felhalmozási alap ajt kormányzati primer (FOS) és a munka (FOB) alapok, Noe százalékban kifejezve:

Közvetett (további) teljesítmény kiterjesztett láb reprodukció használhatja a növekedés a termelési eszközök, bővítése megművelt területek, növeli az állatállomány, a dolgozók képzésére és mások.

Bővített újratermelés termelés gazdálkodók CIÓ miatt mind az extenzív és intenzív tényezők.

Az extenzív növekedés a termelési mennyiség érhető el egy olyan mennyiségi növekedése a termelési tényezők: a föld, a munkaerő, termelési létesítmények ugyanazon tech-nikai alapján; míg a munkatermelékenység növekedése nélkül etsya. Például, szántás szűz földet, hogy több mezőgazdasági termékek - ez az ex-intenzitás útját bővített újratermelés.

Intenzív útvonal jellemzi fokozott termelése pro-indukció mezőgazdaság rovására egy tökéletes-CIÓ technológia, a fejlett technológia, az új növényfajták és állatok születése, a tudomány, javítja a munkavállalók szakképzettsége. Ebben az esetben a munkatermelékenység növekedése, a termékek minőségének javítása, a hatékonyabb felhasználása IP-termelési erőforrások.

Így az extenzív fejlődés ekonomiches dákó növekedést érünk el azáltal, hogy növeli a termelési tényezők, és intenzív - rovására azok minőségét sovershenstvova-CIÓ és jobb kihasználása.

A fejlesztés és a tudományos és technológiai fejlődés az intenzív típusú növekedés válik dominánssá. Azonban mindkét meghosszabbított reprodukáló-CIÓ szorosan összefonódik az életben, ezért jobb, ha beszélünk a túlnyomórészt extenzív vagy túlnyomórészt intenzív típusú öko-dasági növekedést.

Bruttó termelés természetes anyagból formájában előre tenni a termelési eszközök és fogyasztási cikkek. A termelési eszközök kapcsolódó termékek, amelyek használják a mezőgazdaságban termelési célokra (vetőmag, takarmány, és így tovább. D.), valamint a termékek felhasznált ipari nyersanyagként. A nyersanyagok otno-sitsya, hogy része a bruttó termék, ami jön fogyasztásra-CIÓ nélkül, közvetlenül az ipari feldolgozás.

Egy költsége a mezőgazdasági termelés két részből áll: az érték az elfogyasztott termelési eszközök (c) és az újonnan létrehozott érték (v + m). Általában, az érték formájában a mezőgazdasági termelés a következő: a + v + t.

A terjesztési mezőgazdaság bruttó kijelző, de látható. 12.

A legfontosabb feltétele a reprodukciós (egyszerű és haladó), hogy cserélje ki az elhasznált termelési eszközök. Erre a második formája kompenzációs alapba, amely része egy száz imosti össztermék által létrehozott korábbi munkát, és újra kopott a gyártott termék. A másik része az érték a bruttó kibocsátás - bruttó jövedelem.

A nettó jövedelem használt adót fizetni a költségvetésbe, az űrlap-CIÓ állami fogyasztás alap és a felhalmozási alap.

Így, ennek eredményeként az eloszlás a mezőgazdaság bruttó kibocsátást három alap szaporodás: a kompenzációs alap, fogyasztási és felhalmozási alap alap.

kompenzációs alap része a költségek minden-lovoy használt termékek megújítása fogyasztott-CIÓ a termelés tárgyak és eszközök a munkaerő. Ez összegével egyenlő az anyagi költségek és az értékcsökkenés iskolai lemorzsolódásának-TIONS.

Fogyasztás alap - részben a bruttó jövedelem, azaz ismét együtt az épület értéke, hogy megy a munkaerő-költségek és az elégedettség egyéni és társadalmi igények a kollektív. Ez egy bér egy része és a nettó jövedelem fogyasztásra szánt.

Felhalmozási alap - egy része a nettó jövedelem szánt hosszabb reprodukció.

Formation reprodukció alapok természetben van adott iparágban. Legtöbbjük a mezőgazdasági szektorban ég képződik a termékek saját pro-sét. Ez vonatkozik az összes olyan alap - kompenzáció, fogyasztás és a felhalmozás.

A kiégett vetőmag és takarmány térítik rovására része a betakarítás. Növekedése vetőmag és takarmány alapok (ez a felhalmozási alap) is készül, elsősorban a termékeiket. Csere szarvasmarha selejtezett (alap téríti-CIÓ) és az állatállomány kiterjesztés (Foundation felhalmozódás) végezzük miatt általában termesztett fiatal farm. Nako-Heff, néhány cég termékeit használjuk, természetben (fogyasztás alap).