A szerkezet a Digest - studopediya

Egy másik fontos forrása a római jog válik munkáját római jogászok a klasszikus időszakban.

Klasszikus időszakban (mid III BC -. III végén ie.).Periodizációja római jog. Forrásai a római jog

A legrégebbi időszak (VI-III középső cc. BC). A római jog ebben az időszakban archaikus, elmaradott és jellemzi a szent jellegét a fő intézmények.

Posztklasszikus időszakban (IV-VI cc.). Változások a római jog főként a rendszerezzük és az alkalmazkodás a kialakuló új feudális viszonyok már jelentkezik a Kelet-Római Birodalom - Bizánc.

Forrásai a római jog legrégebbi időszakban. Az archaikus időszakban nagy szerepet alakításában a jogi hagyományok az ókori Rómában játszott papok, különösen College of pápák - sőt, az első római jogászok. Nem volt az a megtiszteltetés, hogy formálják és a törvény értelmezését. Míg a római (szemben a Kelet) hamarosan volt szétválasztása tulajdon vallási normák jogi (összefüggő tevékenységét az állam), de a római jog ezen időszak továbbra is sok szent mivoltát.

Az ókori források igazuk volt. a vámjogi, római királyok jogszabályok (törvények Servius Tullius - élték túl). Kezdetben ezek a források voltak partritsianskimi. Harc a jogokat a plebejusok, ami elfogadását ie 450 Első írásos római jog - a törvény XII asztalok (decemvir bizottságot állítottak fel, erre a célra).

helyzetben a polgári eljárás (1. táblázat, 2.);

folyamat ellen fizetésképtelen adós (3. táblázat);

rendelkezések az apai tekintély (4. táblázat);

letéti, öröklés, ingatlan (4. táblázat, 5);

kötelezettségvállalások szerződések és károkozással (táblázatok 7, 8);

köz- és szent, büntetőjog (9. táblázat, 10);

A legjellemzőbb vonása a játékszabályok XII táblázatok:

elhelyezni tetszőleges bírák emelte a törvény;

szigorú formalizmus a jogi eljárások és kommunikáció;

a folyamat a bíróság elé az emberek gyanúsított jogait visszaélők erőteljes érdekelt felek részvételét, és bizonyos esetekben, a kormányzati hivatalnokok;

szőrszálhasogatás építési törvények és rendeletek;

súlyos büntetéseket büntetni boszorkányság, gyilkosság, lopás, csalás és - ez jelentősen csökkenti a lehetőségét az önkényesség és a vérbosszú.

Törvény elfogadását, valamint a XII táblázatok jelölt szétválasztása jogait vallási normák. Törvények XII táblázatok végeztünk 12 rézlemez, eredeti formájában nem maradt fenn, és már rekonstruált a XVI-XVII században. töredékek alapján készítmények későbbi római jogászok.

Lényegét tekintve a törvények XII táblázatok egy feldolgozó és konszolidációja szokásjog, de már szerepel, és néhány új rendelkezések eltérhetnek szokásjog (büntetés rendszer eltér az elvet megtorlás); volt tökéletes, vannak meghatározott vers formában formájában rövid elengedhetetlen ítéletek és tilalmakat.

Elfogadása óta a törvények XII asztalok, egy másik fontos forrása a polgári jog vannak írva törvényeket. Törvények XII táblázatok végén azzal a ténnyel, hogy a döntést a nemzetgyűlés kell végeznie a törvény erejénél.

Továbbá, a jogi ereje a döntést a szenátus volt - senatus-konzultál, és kivételes esetekben és döntéseket a bírák.

De a törvények értelmezésének civilizált (kviritskogo) általános joga, valamint az elkészítéséhez az igazságügyi naptár és követelések vége előtt a IV. BC Pontifexek maradt kiváltság erősen őrzött monopolhelyzetét igazságügyi titoktartás.

Végső felszabadulás a vallásos jobboldal héj, aláásva a helyzet a papság és az elején a világi jog, és megkönnyítette a lopás nyilvánosságra a 302 BC írástudó Claudius (Kneem) Flavius ​​bírósági naptár, formák, követelések és feljegyzések értelmezése szabályok és szokások, amelyek korábban a szigorú titoktartás tartani az archívumban a pápa.

Új formák jogalkotás, amelyek teljesítik a meglévő szociális feltételek:

Rendeletek Pretoria. Praetor ( „menetelő előre”) eredetileg becsült konzulok majd a képviselők. Hatáskörüket arra közrend fenntartására révén a jogot, hogy pert. A feltételek köztársaság alakul pretorskoe jobb - rögzítésre került egy speciális, az éves telepített praetor (praetor járjon). És tevékenységek praetor Peregrine (a panel 16 praetor által vezetett város praetor), amely a „megfelelő emberek”. Ez egy nem nemzetközi és a hazai, azaz a A római jog, a legfejlettebb és tökéletes része.Így Rómában alatt Köztársaság volt egy hármas rendszer jogforrások:

civilben (kviritskoe) jog;

"Pretorskoe right" (Pretoria város);

"A megfelelő nemzetek" (praetor Peregrine).

Két Empire praetor szerepe csökken. Yurist Yulian (125 és 138 AD.) Kodifikálja pretorskoe jobb ( "örökös pátens"). lefagy, és többé nem forrása az új jogszabályok Azóta a praetoriánus pátens érvényben.

Az érintett időszakban a birodalom esik a szerepe az emberek, és a végén I. BC nem kapták meg a jogot a jogalkotásra. Szenátus törvényhozó hatalom, és senatus-konzultál kezdtek eljárni a törvény visszatért - összeállított nevében a princeps és gyakran hívják a neve.

Tól II. BC a legfontosabb jogforrás vált jogalkotási tevékenység a császárok. ApCsel birodalmi hatalom (alkotmány) járt teljes területén a római állam, és osztottuk a következő főbb típusai.

Rendeletek - általános a császári hatalom, amely jogilag kötelező, ha az élet a császár. De már a II. BC Ezek tiszteletben tartják, és utódai.

Rescripts - válaszok vagy császár tanácsot egyének vagy bírák, kérve jogi tanácsot.

Rendeletek - döntése szerint a császár a bírósági ügyek alapján képező független birodalmi törvényt.

A megbízások - utasítást a tartományi kormányzók, amely bizonyos esetekben is tartalmazott szabályokat a polgári vagy büntetőjogi, ami vonatkozik a Peregrine.

Roman joggyakorlat válik tisztán világi jellegű, mivel a plebs Tiberius Coruncanius pápa (254 BC), jogi tanácsadás, amelyek nyilvános és nyílt természete.

Republikánus időszakban, az ügyvédek jogi tanácsokat adott, írni és szerkeszteni jogi dokumentumok, esetenként részt a jogi eljárás. Először az ügyvédek érkezett a szenátori arisztokrácia és a lovasokat, majd a bevándorlók a hadsereg.

Fontos volt az oktatási tevékenységet az ügyvédek. Az I - II az elején. BC Két fő iskola jog: sabinyantsy (alapító Capito, de az úgynevezett Sabin) és prokulyantsy (alapító Labeo vagy Proculus), ők tanították törvényt.

Roman ügyvédek számos munkát - az egyik képzési célokra, míg mások - a gyakorlati felhasználásra.

Legismertebb intézmények Guy (143 AD), azok elkötelezett főleg válogatás nélkül a polgári (civilizált) a jobb szélen, de tartalmaznak a kiegészítéseket praetoriánus pátens. Guy intézmények osztották 4 könyv: körülbelül személyek, dolgok, kötelezettségek, ruhák. Ez az intézményrendszer bemutatásának jogi normák, amelyek nagy hatással volt a későbbi jogtörténet.

1. könyv „A nép» (§1-200) azt a személyiségi jogok - a fő résztvevőjeként jogi kommunikációt jogállásuk, a jogot a hatóságok, a jogforrások.

2. könyv „dolgok» (§ 1-289) - ingatlan jog és az öröklési jog a végrendeletek, a dolgok a saját és mások.

3. könyv „kötelezettségek” - az öröklési törvény által, a kötelezettségvállalásokat, a szerződések és jogellenes, ingatlan kötelezettségeit sértéseket becsület.

4. könyv „A ruhák” - a történelem polgári eljárás; a jogot, hogy perelni, a lista módszerek és eljárások kezelésére és védelem a bíróság, a bíró a tevékenységek és a felek magatartásából a bíróság előtt.

A római klasszikus jogtudomány alapvetően tartotta a magyarázat és pontosította a jogi események, de nem voltak absztrakt tervezése, szintézise és meghatározása: a követelés, ingatlan, szerződés, szolgalmi, stb

Két Empire aktiválja a gyakorlati ügyvédi tevékenység - amely jogi tanácsadást. Kör ezek az ügyvédek korlátozott volt. Amikor Hadrianus császár ilyen ügyvédek írja le a választ, tedd a bélyeg (jogi jogforrás).

Forrás Postclassic törvény. Változások a poszt-klasszikus időszakban zajlanak a jogforrások. Ez egyre fontosabb jogszabályok császárok. A post-klasszikus időszakban törli a sorok között, a polgári és pretorskim törvény, amely kedvező feltételeket teremt a kodifikációs munkát.

Végén egy III. BC a keleti része a Római Birodalom (Bizánc) készült magángyűjteményekből a római jog - Gergely törvénykönyvet és Germogiana, és 438 - az első hivatalos egységes szerkezetbe birodalmi alkotmány - a kódex Theodosius (angolszász alkotmányt 311 437 év).

Átfogó rendszerezése a római jog zajlott 528-634 év. bukása után a Nyugat-Római Birodalom, a megrendelések a bizánci császár Justinianus. Irányítása alatt a kiemelkedő ügyvéd Tribonianus íródott kódex Justinianus törvény (Törvénytár civilis) - Pp törvény. Idővel ez vált a fő forrása a tanulmány a római jog.

Justinianus kód áll 4 fő részből áll.

Kód - gyűjteménye birodalmi alkotmányt 12 könyv az idő Hadrianus (117 AD) arra az időszakra, Justinianus. Ez tartalmazza a szabványok az egyházjog, a magán-, állami törvény. Minden könyv van osztva címek és címek - darabokra.

Intézmények - egy tankönyv jobb 4 könyv, minden osztva címek és címek - darabokra.

Általános fogalmak, történelem jogforrások, jogi személyként, kapacitás (könyv 1).

A per azt állítja (könyv 2-4).

Öröklés és tulajdoni viszonyok (könyv 5-11).

Vásárlása és eladása (könyv 12-19).

Lien (könyv 20-22).

Az ingatlan közötti kapcsolatok házastársak (könyv 23-25)

Gondnokság (könyv 26-27).

Testament, öröklési törvény (könyv 28-28).

Rabszolgaság (könyv 40).

Szóbeli Construct (könyv 45-46).

A bűncselekmények és büntetések (könyv 47-49).

Tisztázása szempontjából, és néhány általános fogalmak (könyv 50).

Kodifikációja Justinianus foglalta össze a fajta vonal alatt évszázados fejlődésének római törvényt, amelynek koncentrált következtében minden korábbi történetében.