A készülék hangsugárzó (hangszóró)

A készülék jelzését, és a fő paraméterei a elektrodinamikus hangszóró

Kezdeni, hogy pont az „i” és mi kell érteni terminológiát. Az elektrodinamikus hangszóró, dinamikus hangszóró, hangszóró, dinamikus közvetlen sugárzás a fejét - a különböző nevek ugyanarra az eszközre átalakítására is szolgál hangfrekvenciás elektromos rezgések a levegőben rezgéseket kelt, amelyek érzékelik a hangot.Hangszórók, vagy különböző dinamikus fejek irányíthatja a fényt láttál. Ezek széles körben használják a szórakoztató elektronika. Ez a hangszóró átalakítja az elektromos jel a kimeneten a hang frekvencia erősítő hallható hangot.

A készülék hangsugárzó (hangszóró)

Meg kell jegyezni, hogy a hatékonyság (a hatékonyságot) hang hangszóró nagyon alacsony, és körülbelül 2-3%. Ez természetesen egy hatalmas hátrány, de még mindig nem jött össze semmi jobb. Bár meg kell jegyezni, hogy más eszközök átalakítására elektromos rezgések be akusztikus frekvencia akusztikus rezgések egymástól elektrodinamikus hangszóróval. Ez például elektrosztatikus hangszórók, piezoelektromos, elektromágneses típusú, de széles körben elterjedt az elektronika és a kapott elektrodinamikus típusú hangszórók.

Hogyan működik a hangszóró?

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan elektrodinamikus hangszóróval, térjünk vissza a rajzot.

A készülék hangsugárzó (hangszóró)

A hangszóró olyan mágneses rendszert - ez található a hátsó oldalon. Ez magában foglal egy gyűrűt mágnes. Ez készült a különleges mágneses ötvözetek, vagy mágneses kerámiák. Mágneses kerámia - egy speciálisan tömörített és „zsugorított” porok, amelyek jelen vannak a készítményben, a ferromágneses anyag - ferrit. Szintén a mágneses rendszer áll az acél karimák és egy acélhenger, amely az úgynevezett egy mag. Peremek, egy magot és egy gyűrű alakú mágnes képező mágneses áramkör.

van egy rés, amely a mágneses mező alakul ki a bélyeg és az acél peremmel. A különbség, ami nagyon kicsi, a tekercset helyeznek. A tekercs egy henger alakú merev keretet, amelyen meg van tekercselve egy vékony rézhuzal. Ez a tekercs is nevezik a lengőtekercs. A keret a lengőtekercs van kötve egy diffúzor - még azt „tolja” a levegőben, ami tömörítés és kicsomagolás környezeti - akusztikus hullámok.

A diffúzor lehet különféle anyagokból készülhetnek, de a legtöbb készül sajtolt vagy öntött papír cellulóz. Technológia nem állt meg, és ennek során megtalálható diffúzorok műanyagból, papírból fémes bevonatot, és egyéb anyagokat.

Ahhoz lengőtekercs nem érintette a falat, a mag és a perem és az állandó mágnes van beállítva pontosan a közepén a mágneses rés segítségével egy központosító mosó. Központosítás hullámos alátétet. Éppen ez lengőtekercs szabadon mozoghat a különbség, és ne érintse meg a falakat a mag.

A diffúzor van megerősítve a fém ház - egy kosár. Hullámosított szélén a diffúzor, lehetővé téve, hogy ingadozhat szabadon. Borzolt élek a diffúzor alkotó úgynevezett felső akasztó. és az alsó felfüggesztés - egy központosító alátét.

A vékony huzalok a lengőtekercs jelennek meg a külső diffúzor és kapcsolódnak szegecsekkel. A belső oldalán a diffúzor csatlakozik a szegecs sodrott rézhuzal. Továbbá, ezek a sodrott vannak forrasztva a szirmok, amelyek rögzítve a fém test szigetelve a lemezt. Mivel a lapos érintkezők, amelyek forrasztva terminálok szálú hangtekercs hangszóró csatlakozik az áramkört.

Hogyan működik a hangszóró?

Amikor áthaladt a lengőtekercs hangszóró váltakozó áram, a mágneses mező a tekercs kölcsönhatásba lép az állandó mágneses mező a mágneses rendszer a hangszóró. Ennek hatására a lengőtekercs rés vagy visszahúzott befelé az egyik irányban a tekercs áram vagy tolt belőle a másik. Mechanikai rezgések, lengőtekercs diffúzor, amely rezegni kezd az időben a frekvencia a váltakozó áram, ami egy akusztikus hullám.Rendeltetése a hangszóró az ábrán.

Feltételes grafikus jelöléssel dinamikája a következő.

Közel a szimbólum írott levelek B vagy BA. Egy további sorszám dinamikája a kapcsolási rajz (1, 2, 3, stb). Vázlata a hangszóró a pályán nagyon pontosan közvetíti a valódi szerkezetét elektrodinamikus hangszóró.

A fő paraméterei a hangszóróhoz.

A fő paraméterei a hang hangszóró, amit meg kell figyelni, hogy:

Névleges elektromos ellenállás (ohm). A rézdrót lengőtekercs egy aktív ellenállást. Aktív ellenállás - az ellenállás huzal állandó áram. Ez könnyen mérhető a digitális multiméter ellenállásmérő üzemmódba. Ellenállás mérés digitális multiméter.

De emellett az aktív ellenállás lengőtekercs több és reaktancia. Reaktancia úgy van kialakítva, hogy a lengőtekercs van, sőt, a szokásos tekercs induktivitása és ellenáll AC. Reaktancia függ a hálózati frekvencia.

Az ellenállás és a reaktancia a lengőtekercs képez lengőtekercs impedancia. Ez betűvel jelöljük Z. Kiderült, hogy az aktív ellenállás a tekercs nem változik, és a reaktancia változik az áram frekvenciáját. Hogy annak érdekében, reaktancia hangtekercs hangszóró van mérve rögzített frekvenciájú 1000 Hz, és ezt az értéket hozzáadjuk az aktív ellenállását a tekercs.

Az eredmény egy olyan paraméter, amely az úgynevezett névleges (vagy teljes) az elektromos ellenállás a lengőtekercs. A legtöbb dinamikus feje van, ez az érték 2, 4, 6, 8 Ohm. Emellett vannak hangszórók impedanciája 16 Ohm. Az import esetén hangszórók, általában azt az értéket, például, mint ez - 8 # 937; vagy 8 Ohm.

Érdemes megjegyezni, hogy az a tekercs impedanciája valahol a 10-20% -kal több aktív. Ezért lehetséges meghatározni elég könnyen. Elég csak mérjük meg az ellenállást a lengőtekercs ellenállásmérő, és növeli a kapott értéket 10 - 20%. A legtöbb esetben, akkor általában úgy csak tiszta ellenállás.

Névleges elektromos ellenállás a lengőtekercs fontos paraméter, hiszen figyelembe kell venni, amikor beleegyezett erősítő és a terhelés (hangszóró).

Frekvenciasáv - egy sáv hangfrekvenciákra, amelyek képesek reprodukálni a hangszóró. Mért Hertz (Hz). Emlékezzünk, hogy az emberi fül érzékeli a frekvenciatartományban a 20 Hz - 20 kHz. De, persze, nem a hangszóró nem tudja pontosan reprodukálni a teljes audio tartományban. Hangminőség eltér attól, amit szükséges.

Ezért a hallható hang frekvenciatartományban feltételesen osztva 3 részből áll: egy kisfrekvenciás (mélynyomó), közepes (MF) és nagyfrekvenciás (HF). Például a mélynyomók ​​legjobban mélyhangokat élethűen - basszus és a magas frekvenciájú - „vinnyog” és a „gyűrű” - és így hívják csipogó. Emellett van egy teljes körű hangszórók. Úgy szaporodnak szinte az egész audio tartományban, de a lejátszási minőségét az átlagos. Nyerünk egy - lefedik a teljes frekvenciatartományban, veszít egy másik - például. Ezért teljes körű hangszórók beépített rádiók, televíziók és egyéb eszközök, amelyek nem igényelnek magas minőségű hangvisszaadás.

A készülék hangsugárzó (hangszóró)

A kiváló minőségű hangvisszaadás basszus, közép- és a magashangsugárzó egyesítjük, amely egy házban ellátva frekvenciaszűrő. Ez a hangsugárzó rendszer. Mivel az egyes hangszórók játszik csak egy része a hang tartományban, a teljes munka minden hangszóró nagymértékben növeli a hangminőséget.

Jellemzően, mélysugárzók tervezett lejátszási frekvenciáját 25 Hz-től 5000 Hz-re. Mélysugárzók jellemzően nagy átmérőjű diffúzor és masszív mágneses rendszer.

MF dinamika számítjuk, hogy reprodukálja a frekvenciasávot a 200 Hz és 7000 Hz. Méretük valamivel kisebb mélynyomók ​​(teljesítménytől függően).

Az összeg a teljesítmény, amely egy adott hangszóró számítjuk lehet tüntetve a berendezés. Például, mint ez - 1W (1W).

A készülék hangsugárzó (hangszóró)

Ez azt jelenti, hogy egy ilyen hangszóró könnyedén használható együtt egy erősítőt, melynek teljesítménye nem haladja meg a 0,5-1 watt. Persze, jobb, hogy válasszon egy hangszóró némi tartalék energiával. A fotó is mutatja, hogy a megadott névleges elektromos ellenállás - 4 # 937; (4 ohm).

Ha alkalmazni a hangszóró nagyobb teljesítményű, mint amelyre azt tervezték, hogy együtt fog működni a zsúfoltság, indul „lihegés”, a hang torzítása és hamarosan sikerül.

Emlékezzünk vissza, hogy a hatékonyságot a hangszóró kb 2-3%. Ez azt jelenti, hogy ha a beszélő felhívni villamos teljesítménye 10 W, a hanghullám konvertálja csak 0,2-0,3 watt. Elég egy kicsit, nem? Azonban az emberi fül van elhelyezve nagyon finoman, és hallja a hangot, amikor az adó termel akusztikus teljesítménye mintegy 1-3 mW bizonyos távolságban több méter. Így az emitter - ebben az esetben a dinamika - meg kell felhívni villamos teljesítménye 50-100 mW. Ezért egyáltalán nem olyan rossz, a kényelmes kis szoba hang elég ahhoz, hogy a dinamika 1-3 watt elektromos energiát.

Ez csak három alapvető paramétereit a hangszóró. Rajtuk kívül még többek között az érzékenység, rezonancia frekvencia, az amplitúdó-frekvencia jelleggörbe (AFC), a minőségi tényező és mások.

Néha a gyakorlatban azt csatlakozni több hangszóró vagy hangszórókhoz. Mit kell tudni ugyanabban az időben? Részletek a cikkben -, hogyan kell csatlakoztatni a hangszórókat?