51. kérdés jogviszony fogalmát, jellemzői, fajtái

Jogviszony - egyénre szabott szociális kötés fordul elő, hogy az egyének közötti alapján a jogállamiság, és az jellemzi, amely a résztvevők szubjektív jogokat és jogi felelősséget.1. Az egyénre szabott szociális köteléket. Ennek része a jogviszony határozza résztvevőket. Pravootnoshenie viselkedik, mint egy sajátos társadalmi kommunikáció, ahol a fokú specificitás változhat.

2. Jogi kapcsolat - ez egy társadalmi viszony, azaz a A kapcsolat az emberek között.

3. Változatos akarati kapcsolatok. Ezek kapcsolódnak az lesz az állam, ahol az egyéni akarat (végre a szándékát és annak tagjai).

4. alapján keletkezik a törvény.

5. A jogviszonyok következtében a kifejezés jobb az állami akarattal, és megmarad. Jogviszony, a társadalmi viszony, amelyben az edzés alanyi jogok és kötelességek által nyújtott lehetőséget az állami kényszer.

Ø Az objektum - materiális és immateriális javak, amelyek tekintetében fennáll a jogviszony (pénz, ingatlan, egészség, becsület, méltóság, és más műalkotások)Ø A téma - a résztvevők a jogviszonyok, meghatalmazotti fél erre jogosult (amelynek alanyi jog), vagy kell (a jogi kötelezettségeknek) a felek, vagy mindkettő köteles és jogosult rá. Ez a természetes és jogi személyek, valamint a közösség, a csoport részt vesz a kapcsolatot. Ez határozza meg a helyzetét a tárgyak egy ilyen dolog, mint jogi személyiséggel rendelkezik. Ez magában foglalja a kapacitás (a kapacitás, hogy jogok és kötelezettségek); kapacitása (a képessége, tetteikkel gyakorolják a szubjektív jogokat és kötelességeket).

1. A jogi területek: alkotmányos, közigazgatási, polgári, családi, büntetőjog stb

2. A tartalom: obscheregulyativnye, szabályozó, biztonsági őrök.

A megjelenése szabályozási összefüggő jogviszonyok a kezdete az alapvető tényezők, amelyek nem mondanak ellent a törvény. Védő ugyanazon jogviszonyból eredő intézkedéseket, amelyek megsértik a törvényt.

3. jellegétől függően a feladatai:

4. A bizonyosság: abszolút - konkrétan meghatározott Csak felhatalmazott személy. Minden más tantárgyak jár köteles. Relatív - konkrétan megnevezett, mint egy engedélyezett és tartozom tárgyak.

5. A résztvevők száma: egyszerű (egyoldalú szerződés), komplex (az aláírásgyűjtés a népszavazás előzetes bejelentkezéssel)

6. időtartama: instant (csere); hosszú (kiadó)